Publicitat
Economia · 4 de Febrer de 2010. 17:47h.

Zapatero 'passa' de Catalunya

La Generalitat desconeix encara el pla d'austeritat estatal aprovat fa una setmana

Zapatero 'passa' de Catalunya

Montilla i Zapatero, durant un acte electoral

Una setmana després que el Consell de Ministres aprovés un pla d'austeritat d'entre 40.000 i 50.000 milions d'euros en tres anys, amb retalls que, segons va especificar el Govern espanyol, afectaran les comunitats autònomes, la Generalitat encara no ha rebut informació sobre les característiques de la retallada de despesa pública.

En principi, aquest pla, que juntament amb la reforma del sistema de pensions, està destinat a convèncer les autoritats de Brussel·les que l'Estat espanyol té capacitat per reduir el seu dèficit públic, hauria de passar pel Consell de Política Fiscal i Financera.

L'aprovació del pla de retallada de la despesa pública va ser aprovada pel Govern espanyol després que la ministra d'Economia, Elena Salgado, llancés una advertència a les comunitats autònomes sobre l'augment del dèficit autonòmic.

El conseller d'Economia de la Generalitat, Antoni Castells, va replicar a la ministra, i la va instar a que "es preocupi de controlar els seus propis comptes en comptes de controlar les finances de les comunitats autònomes".

Segons Castells, declaracions d'aquest tipus "projecten un missatge molt equivocat, ja que donen a entendre que les comunitats autònomes sempre gasten massa i tenen un dèficit excessiu", quan "la realitat és una altra: el Govern [espanyol] té un dèficit molt més elevat que el de les comunitats autònomes".

En qualsevol cas, sembla que les comunitats i les administracions locals han d'assumir al voltant d'uns 10.000 milions de la retallada que prepara l'Executiu de Zapatero, i que les inversions del ministeri de Foment seran les més afectades.

El Govern català no ha pres cap postura sobre aquesta situació, perquè espera conèixer amb més detall les característiques del pla del Govern espanyol, que encara no l'ha informat sobre la qüestió.

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#5 Kropotkin, Vic, 05/02/2010 - 07:41

Bueno, lo que pasa es que aqui en Cataluña, dada la corrupción imperante, austeridad quiere decir que la gente enchufada con 14 cargos pasará a tener 16.

#4 Enric, Gracia (Barcelona), 04/02/2010 - 21:13

Amb un PSC del tot entregat al PSOE (que fan sino els 25 diputats de Madrid?) el Zapatero no té cap necessitat d'informar a la Generalitat. En el seu cas jo tampoc ho faria. A un titella com Montilla s'el manipula com es vol.

#3 sulfuro sulfuro, Barcelona, 04/02/2010 - 20:00

Pasa porque sabe que con Montilla al timón y
necesitando los votos de los nacionalistas, se acabará haciendo lo que quiera Esquerra.

#2 joan, manresa, 04/02/2010 - 19:24

Tanquem la paradeta desde El Casal amb las cares llargas ,no ya mase alegría.La baxada de la bolsa i la politica economica son per plorar.El President i equip de Govern haurían de ser jutjats per la Fiscalía per irresponsabilitat politica.ELECCIONS YA

#1 TONI de CIUDADANOS, BARCELONA, 04/02/2010 - 18:00

Las autonomías se han combertido en la mina de chollos para los políticos, para colocar a sus familiares, amigos y correligionarios. Eso nos está arruinando, pero se resisten a recortar gastos, pues tendrian que echarlos.Como al hermano de Carot de París