Publicitat
Economia · 20 de Maig de 2010. 22:37h.

Zapatero ja és menys optimista

El Govern espanyol rebaixa la previsió de creixement

Zapatero ja és menys optimista

Imatge de Zapatero durant una entrevista televisiva

L'Executiu que presideix José Luis Rodríguez Zapatero ha revisat a la baixa per un total de cinc dècimes la seva previsió de creixement de l'economia espanyola per a l'any 2011. Aquesta previsió, que era de 1,8% del PIB, baixa fins al 1,3%.

"Hem volgut fer una estimació conservadora", ha assenyalat la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, després de la celebració del Consell de Ministres. Per 2010, el Govern entén que no s'ha de fer cap modificació perquè el -0,3% segueix sent "vàlid", ja que en el primer trimestre l'economia espanyola ha registrat un comportament "millor del previst".

D'altra banda, l'Executiu, ha aprovat el reial decret pel qual baixarà el salari dels funcionaris aquest any i el congelarà el proper. Segons ha assenyalat María Teresa Fernández de la Vega, la retallada afectarà als funcionaris que guanyin menys de 949,5 euros (1,5 vegades el salari mínim interprofessional). La reducció, que serà efectiva l'1 de juny i no tocarà a la paga extra d'estiu, anirà del 0,56% al 7%, en funció dels corresponents nivells.

El Govern espera que aquest paquet de mesures serveixi per reduir la despesa pública en 5.250 milions el 2010 i en 10.000 milions l'any que ve, el que suposa 1,5 punts del PIB i hauria de permetre accelerar així el camí de consolidació fiscal, com ha demanat Brussel.les, amb la vista posada en tornar a un dèficit del 3% en 2013.

A la roda de premsa després del Consell de Ministres, Fernández de la Vega, ha admès que "no ha estat una decisió fàcil de prendre pel Govern", que "també és conscient que no és fàcil d'acceptar". Ha afegit que "confiem en la comprensió de tots perquè són mesures necessàries i imprescindibles, les que un Govern responsable havia de fer front pensant en el futur de tots".

Les noves mesures inclouen també l'eliminació de les prestació per naixement de 2.500 euros (xec-nadó) a partir del 2011, la retallada dels salaris dels membres del Govern en un 15% i l'eliminació del règim transitori per a la jubilació parcial que es va aprovar el 2007.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Mr. X, bcn, 21/05/2010 - 00:54

Òstia en aquesta foto sí que sembla el Bambi quan li maten la mare...!

#1 Ramon, Barcelona, 20/05/2010 - 23:10

No es pot ser ni més sectari ni més negat. Zapatero sembla del Tripartit.