Publicitat
Economia · 31 de Juliol de 2012. 10:46h.

Zapatero alliçona el BCE en un article a 'El Mundo'

L'expresident recomana a l'organisme que "exerceixi de prestador d'última instància"

Zapatero alliçona el BCE en un article a 'El Mundo'

Article de Zapatero a 'El Mundo'

L'expresident del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, critica les últimes actuacions del Banc Central Europeu (BCE) i li sol·licita mesures contundents per treure la Unió Europea i, sobretot l'euro, de la crisi econòmica.

En un article a El Mundo, on alliçona al BCE, li demana més a aquesta institució que no ha sabut resoldre els problemes amb el deute. Parla d'errors i de falta de liquiditat, i es mostra esperançat davant un anunci important en la pròxima reunió del Comitè Executiu del BCE.

En aquest sentit, expressa que el president del BCE, Mario Draghi, hauria d'anunciar en la seva compareixença de dijous que un programa de compra de deute sobirà en el mercat secundari per estabilitzar les primes de risc d'Espanya i Itàlia en una forquilla al voltant dels 200-300 punts bàsics, així com en una reducció del tipus oficial del diner.

"Si això succeeix així, o alguna cosa similar, tot podria començar a canviar, per veure, al final, una mica de llum al final d'aquest llarg túnel. El desig de tot cor", indica l'expresident en el text publicat al diari de Pedro J. Ramírez sota el títol de 'La decisió del Banc Central Europeu'.

Per a Zapatero, l'organisme que dirigeix Draghi no ha actuat bé per frenar els problemes de la zona euro. Així, assegura que "no ha desplegat tota la capacitat que ha de tenir un Banc Central amb tots els poders". Zapatero aposta per un organisme més a l'estil nord-americà o britànic on realment "exerceixi de prestador d'última instància". "Si desplegués la mateixa energia que la Reserva Federal, no patiríem la crisi de deute sobirà que avui patim", assegura.

D'altra banda, Zapatero critica les pujades de tipus de juliol de 2008 i les dues de la primavera de 2011 del BCE. "Poc adequades", diu. A més, el fet de comprar deute sobirà de manera limitada "no genera el missatge que han de rebre els inversors".

També reconeix les tensions espanyoles i la manca de liquiditat perquè els ajustos i reformes compleixin amb els seus objectius. "Amb primes de risc elevades, l'economia perd capacitat de finançar i si no hi ha liquiditat, no hi ha crèdit i si no hi ha crèdit hi ha recessió i si hi ha recessió qualsevol esforç de consolidació fiscal, per dur que sigui, està condemnat al fracàs", resumeix.

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 Ramon, el manicomi de CiU, 31/07/2012 - 14:13

Però l'Arturu no havia donat suport a totes i cadascuna de les decisions anti-econòmiques del sonat de ZP, exactament el mateix que ara fa amb el dement de Rajoi, tal i com el seu pare putatiu li havia ensenyat a fer amb els tocats del bolet de Gonzàlez i Aznar?.

#2 Zapatero, we need you!, Wall Street, 31/07/2012 - 13:37

Aquest és aquell que va aprendre economia en un parell de tardes ...

#1 Joan, Barcelona, 31/07/2012 - 12:38

Imprimir paper moneda és igual que imprimir paper de vàter: ni et fa més ric, ni soluciona cap crisi. No és gaire difícil d'entendre..