El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va celebrar l'aposta de Ford per la planta d'Almussafes, que construirà dos nous models elèctrics. "Guanyem fa uns mesos a Volkswagen, ara guanyem a Ford, també guanyem amb l'arribada d'HP, de Toshiba-Mitsubishi, o ja fa un temps amb l'arribada de CaixaBank o del Banc de Sabadell", que van abandonar Catalunya pel procés.
El grup Volkswagen i Seat, en efecte, van decidir instal·lar la seva gran planta de bateries espanyola a Sagunt (València) amb la previsió de començar a produir en el 2026 - el pla d'inversions de 7.000 milions d'euros- i la creació de 3.000 llocs de treball.
La localitat valenciana es va imposar a altres alternatives com la d'Extremadura o la de Catalunya. Seat va apostar per Sagunt perquè és una localització estratègica, pròxima als ports de Sagunt i València, amb enllaç amb el corredor mediterrani, pròxima a Catalunya -on està la fàbrica de Martorell- i amb un bon teixit industrial.
També es va tenir en compte que part de l'activitat podria passar per proveir a tercers, com Ford a Almussafes. De fet, la marca nord-americana s'ha decantat per la factoria valenciana com a planta per a la fabricació de dos nous models elèctrics. D'aquesta manera, la planta, amb 6.000 treballadors, s'assegura càrrega de treball fins al 2040.
La situació que viu la indústria automobilística a la Comunitat Valenciana contrasta amb la que viu Catalunya, que es va quedar sense la fàbrica de bateries de Volkswagen i Seat malgrat que el gegant alemany compta amb la planta de Martorell.
A més, el president del comitè d'empresa de Seat, Matías Carnero, ja va advertir en una entrevista a l'Ara al febrer d'enguany que "en aquests moments, si no s'electrifiquen els models Seat, té data de caducitat, en concret el 2029".