Publicitat
Economia · 14 d'Octubre de 2009. 17:50h.

Una operació de salvament de Narcís Serra?

La nova caixa podria necessitar uns 1.500 milions del Frob

Una operació de salvament de Narcís Serra?

Narcís Serra, amb Montilla i Mario Soares, a Barcelona

L'acord de Caixa Catalunya, Caixa Manresa i Caixa Tarragona per iniciar un procés de fusió és, de fet, un procés de sanejament de l'entitat que dirigeix Narcís Serra, que s'havia posat en una mala posició pels seus elevats índexs de morositat. De totes maneres, no n'hi haurà prou amb la fusió, perquè, encara que no hi ha xifres oficials, la nova caixa haurà de demanar al fons de reestructuració ordenada bancària (Frob) una quantitat que estarà entre 1.500 i 1.600 milions d'euros.

La demostració de que és Caixa Catalunya l'entitat que necessita aquesta fusió és el fet que aquesta caixa cedeix a les altres dues un pes a l'entitat resultant que és superior al que realment els correspondria pel volum dels actius que aporten.

L'aportació d'actius a la fusió per Caixa Catalunya és d'uns 63.000 milions, mentre que Caixa Tarragona aporta 11.000 milions i Caixa Manresa 6.700 milions. Tanmateix, als òrgans de representació de la nova caixa, Caixa Catalunya tindrà un 60% del poder i les altres dues es repartiran el 40% restant, probablement un 20% cadascuna. És a dir, que Caixa Catalunya cedeix pes a favor de les altres dues.

De les tres entitats, la més petita, Caixa Manresa, és la més sanejada, mentre que la més gran, Caixa Catalunya, presenta el problema de les seves negatives perspectives sobre morositat, i Caixa Tarragona té també un important risc al sector immobiliari.

Malgrat la fusió, la situació farà necessari demanar al Frob uns 1.500 milions. L'altra fusió catalana -Terrassa, Sabadell, Girona i Manlleu- necessitarà uns 500 milions, i el sanejament de Caja Castilla-La Mancha, intervinguda pel Banc d'Espanya, costarà uns 800 milions, segons les xifres que es manegen en aquests moments.

Per tant, la fusió, amb suport del Frob, era l'única sortida viable per a Caixa Catalunya. Tanmateix, la nova caixa podria tenir bones expectatives de futur, perquè, en principi, tindrà un volum d'actius d'uns 81.000, una quantitat que la situarà al quart lloc de les caixes de l'Estat per aquest concepte, darrere de La Caixa, Caja Madrid i Bancaja.

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#8 Ermessenda, Manresa, 15/10/2009 - 17:53

Per suposat que aquí és veu la mà d'en Todò, la Caixa de Manresa no necesitava aquesta fusió.

#7 ccc, bcn, 15/10/2009 - 07:17

Carles,hi fa bé, pq a més només els dona si el Banc de Espanya ha de donar el seu placet, no es pot jugar amb els diners de tots els Espanyols, pq aquests 1500M són de tots nosaltres. No voldries q els regalés a mals gestors?

#6 Carles, Cardona, 14/10/2009 - 22:31

Potser si que 1500 milions és molta pasta i no sé si és per salvar el Narcís però no us enganyeu pas aquests diners shan de tornar amb 6 o 7 anys i amb un interès del 6%. Per tant o surt una caixa solvent o malament. Madrid no regala mai res.

#5 Julio, Barcelona, 14/10/2009 - 22:17

A saber los desvíos de euros al PSC. Si La Caixa le regaló al PSC 1000 millones de pesetas, ¿cuantos millones le habrá regalado Caixa Catalunya?

#4 termopolis, Barcelona, 14/10/2009 - 20:22

Que ningú dubti que tot aquest montatge és per salvar al Narcís Serra de la seva mala gestió...Més clar aigua. Així tots barrejats ningú sabrà del cert qui és un pèsim gestor o un bon defensor dels interessos del PSC