El catedràtic d'economia aplicada a la Universitat Autònoma de Barceolona (UAB), Josep Oliver, ha indicat que "una independència rupturista ens situaria fora de la cobertura de les institucions europees, que estan sostenint l'euro: el Banc Central Europeu i el Mede (el fons de rescat)".
Segons Oliver, en un article d'opinió al diari Ara, això provocaria "enormes problemes financers a casa nostra, amb uns tipus d'interès que haurien de retornar a valors previs a l'entrada a l'euro, notables dificultats de finançament del sector bancari català i greus problemes per a l'estalvi i el crèdit".
Aquest professor universitari considera que plantejar el debat només en termes de viabilitat econòmica, sense més consideracions, és "erroni", perquè "esclar que Catalunya seria un país poderós econòmicament, superior a molts dels estats de la Unió Europea, des de Finlàndia a la República Txeca, o des de Grècia a Àustria. Només faltaria!"
Oliver indica "per a Espanya, la situació no seria millor", en cas de trencament no pactat. "Privada, en la hipòtesi d'una ruptura no pactada, d'una part substancial de la seva fortalesa, seria difícil imaginar que es mantingués incòlume a un xoc similar".
"Un resultat no impensable d'una crisi d'aquesta magnitud seria el retorn a una situació similar a la de 2011-2012 i, probablement, la sortida de l'euro", afegeix.
El catedràtic alerta que "compte: Espanya, i Catalunya fins ara també, pot posar en perill la moneda única i, amb ella, el que en penja, és a dir, el projecte europeu".
I conclou que "ens agradi o no, la crisi de l'euro no ha finalitzat, i la seva supervivència no està garantida. I és en aquest context en què hem llançat l'aposta independentista. Tinguem-ho present".