Publicitat
Economia · 5 de Gener de 2014. 13:48h.

Un catedràtic d'economia creu que quedaríem fora de la UE

Josep Oliver remarca que "una independència rupturista ens situaria fora de la cobertura de les institucions europees"

Un catedràtic d'economia creu que quedaríem fora de la UE

Josep Oliver, en una foto d'arxiu

El catedràtic d'economia aplicada a la Universitat Autònoma de Barceolona (UAB), Josep Oliver, ha indicat que "una independència rupturista ens situaria fora de la cobertura de les institucions europees, que estan sostenint l'euro: el Banc Central Europeu i el Mede (el fons de rescat)".

Segons Oliver, en un article d'opinió al diari Ara, això provocaria "enormes problemes financers a casa nostra, amb uns tipus d'interès que haurien de retornar a valors previs a l'entrada a l'euro, notables dificultats de finançament del sector bancari català i greus problemes per a l'estalvi i el crèdit".

Aquest professor universitari considera que plantejar el debat només en termes de viabilitat econòmica, sense més consideracions, és "erroni", perquè "esclar que Catalunya seria un país poderós econòmicament, superior a molts dels estats de la Unió Europea, des de Finlàndia a la República Txeca, o des de Grècia a Àustria. Només faltaria!"

Oliver indica "per a Espanya, la situació no seria millor", en cas de trencament no pactat. "Privada, en la hipòtesi d'una ruptura no pactada, d'una part substancial de la seva fortalesa, seria difícil imaginar que es mantingués incòlume a un xoc similar".

"Un resultat no impensable d'una crisi d'aquesta magnitud seria el retorn a una situació similar a la de 2011-2012 i, probablement, la sortida de l'euro", afegeix.

El catedràtic alerta que "compte: Espanya, i Catalunya fins ara també, pot posar en perill la moneda única i, amb ella, el que en penja, és a dir, el projecte europeu".

I conclou que "ens agradi o no, la crisi de l'euro no ha finalitzat, i la seva supervivència no està garantida. I és en aquest context en què hem llançat l'aposta independentista. Tinguem-ho present".

Publicitat
Publicitat

123 Comentaris

Publicitat
#68 BEJOTA, BCN, 12/01/2014 - 13:23

La banca internacional adverteix que la tensió per l'independentisme pot frenar la recuperació econòmica d'Espanya
El pla de Mas, tot i que irrealitzable, pot soscavar la confiança dels mercats i llastrar el creixement econòmic que apunten la majoria dels indicadors

#67 pepe, andorra, 08/01/2014 - 13:53

la respuesta de la carta del sr. Mas q le ha envidado el sr. Durao Barroso lo dice bien clarito. Cataluña deberia iniciar todo el proceso de ingreso de nuevo. Otra cosa es q hagan como con los etarras y se lo regalen por las buenas, pero no creo q a los croatas o los lituanos les haga mucha gracia.

#66 angel, catalunya no es españa, 08/01/2014 - 00:45

Josep, m'importa un carallo la UE. Ah! España tambè quedaria fora de la UE.

#66.1 Andorra no es cataluña, Andorra, 08/01/2014 - 13:52

lo mismo q lo tu digas amigo Angel, segun el sr. Durao Barroso, cataluña quedaria fuera, España no. Q no te guste es otra cosa, pero si no te gusta ya sabes, ajo y agua. No confundas tus deseos con la realidad.

#65 lluismf, BCN, 07/01/2014 - 02:55

Aquest paio va dir fa uns anys a un debat a TV3 que NO hi havia bombolla immobiliària i que els preus dels pisos no s'ensorrarien. Si és tan bon economista com analista politic està clar que NO sortirem de la UE.

#64 BEJOTA, BCN, 06/01/2014 - 17:07

Segons una enquesta d'El Mundo, la secessió de Catalunya només té un suport del 12,3% a nivell nacional, i el 35% a Catalunya. Un 48,1% aposta per que el líder nacionalista "convocarà" (no celebrarà) el referèndum independentista;

#64.1 bejota=Mortadelo cansino, Barcelona, 07/01/2014 - 10:40

Hombre, el Mortadelo de turno haciendo el dossier de prensa del día...esta es la eficiencia del CNI español:copy-paste,jejeje...v agos hasta para pensar.