Publicitat
Economia · 28 de Novembre de 2009. 10:01h.

Totes les relliscades de Zapatero en economia

El president espanyol s'ha equivocat en la majoria de les seves previsions econòmiques

Totes les relliscades de Zapatero en economia

Una de les profecies errònies de Zapatero

L'Estat espanyol està quedant despenjat de la resta d'economies fortes en l'inici de la recuperació de la crisi econòmica, en una nova demostració de que les previsions del president Zapatero sobre l'evolució de l'economia solen ser equivocades. Perquè ell ha pronosticat que Espanya es recuperarà al mateix temps que els altres països de la Unió Europea. I no és així.

No és l'únic cas d'una àmplia seqüència de profecies errònies i promeses incomplertes, la més destacada de les quals va ser la seva obstinació a negar l'evidència de la crisi econòmica. Zapatero es va negar durant molt de temps -i va imposar la seva actitud a la resta membres del seu Executiu- fins i tot a utilitzar la paraula crisi, quan aquesta ja estava afectant l'economia espanyola.

La negació de la realitat econòmica es va produir durant la campanya de les últimes eleccions legislatives. També, al marc de la campanya, va decidir una rebaixa fiscal aplicant una deducció de 400 euros a la declaració de l'IRPF. El seu argument va ser que "baixar impostos és d'esquerres".

Tanmateix, després, en plena recessió, el fort dèficit fiscal de l'economia espanyola ha obligat Zapatero a suprimir la deducció dels 400 euros de l'IRPF, el que és, de fet, una apujada d'impostos, i a aplicar un increment de l'IVA. Sembla que ara el que és "d'esquerres" és apujar impostos.

Les previsions de José Luis Rodríguez Zapatero sobre l'evolució del producte interior brut espanyol i de l'entrada de l'economia espanyola en una fase de recessió han seguit la mateixa seqüència: la realitat ha anat desmentint cada una d'aquestes previsions.

La llista dels casos d'un optimisme excessiu del president inclou també les seves declaracions sobre l'evolució de l'atur, repetidament desmentides per la realitat i per les dades facilitades pels organismes internacionals i pel mateix Govern espanyol.

Aquest injustificat optimisme ha portat també a Zapatero a expressar en diversos moments el seu convenciment que l'economia espanyola -que havia entrat "a la Champions League de l'economia", segons va dir-, s'avançaria a les de França i Itàlia, i fins i tot es va permetre parlar d'Alemanya. La realitat va tornar a posar al seu lloc a l'optimista president espanyol.

I després d'haver profetitzat en diverses ocasions la recuperació -els "brots verds"-, que la realitat ha anat desmentint, Zapatero ha reiterat, cada vegada que se li ha preguntat per la qüestió, que la recuperació de l'economia espanyola es produirà al mateix temps que la de la resta d'economies fortes.

Ha estat un altre error. En aquests moments, tots els organismes internacionals especialitzats, i les entitats espanyoles amb serveis d'estudis econòmics, estan proporcionant dades que reflecteixen que l'economia espanyola trigarà a recuperar-se molt més que la resta de les més importants economies occidentals.

Queda un altre punt, que Zapatero ha convertit en una bandera del seu Govern i del PSOE: la negativa a una reforma laboral davant els problemes de l'elevat atur i de la forta recessió econòmica. Encara no ha canviat oficialment de posició, però tot indica que està començant a fer-ho.

En una recent jornada organitzada a Madrid per The Economist, va dir sobre el mercat laboral que "s'han de fer coses", i la seva ministra d'Economia i vicepresidenta segona, Elena Salgado, ja va admetre, per primera vegada, que és probable que sigui necessària la "flexibilitat" sobre la qüestió. Sembla, per tant, que s'apropa l'incompliment d'una altra promesa.

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#21 Fran, Llinars, 30/11/2009 - 14:19

Tio Canya,pero si aqui es on n´hi ha funcionaris i subvencionats q es xuclen els diners i despres aneu i us tragueu q la culpa es d´Espanya.Q treguin l´impost d successions,els peatges d la Generalitat i q Montilla es baixi el sou,llavors parlem.

#20 decepció, barcelona, 29/11/2009 - 10:32

Per mi la relliscada més gran ha estat no voler fer enfadar els rics i poderosos. Aquest govern és presoner de la banca. i les grans empreses. Que faci una veritable política econòmica d\'esquerres i sostenible i recuperarà el prestigi perdut.

#19 miguel, barcelona, 29/11/2009 - 07:57

ZAPATERO DIMISIÓN

#18 Tio Canya, Girona, 28/11/2009 - 22:59

A Catalunya només hi ha deudes. Que les pagui el darrer que surti. Apaganos i vamos. Me voy a Gibraltar

#17 Tio Canya, Girona, 28/11/2009 - 22:48

LA FESTA s' acabat. Catalunya ja ès a la Ruïna total. Ara que pagui Extremadura , nosaltres no paguem més. 50% dels politics, funcionaris, sous rebaixats, el 100 % de subvencios al diaris. Exercit es gasta un milló d' euros diaris, PROU no som Rics