Publicitat
Economia · 7 de Juny de 2011. 22:33h.

Toc d'atenció de la UE

Demana control del dèficit autonòmic i apujada de l'IVA

Toc d'atenció de la UE

Imatge de la seu de la Unió Europea a Brussel·les

La Comissió Europea ha donat un toc d'atenció a Espanya per la seva situació econòmica. Brussel·les ha recomanat al Govern espanyol que redueixi els costos laborals a les empreses i suggereix que per fer-ho pot disminuir les cotitzacions que paguen a la seguretat social. El que es deixaria d'ingressar per aquesta banda, Brussel·les proposa que es compensi apujant l'IVA o amb un increment de la fiscalitat de l'energia.

Les mesures no acaben aquí, perquè Europa també en vol per controlar el dèficit de les comunitats autònomes. En una referència poc habitual, l'Executiu comunitari ha advertit del risc que es pugui repetir el cas de Catalunya, on, amb el canvi de Govern, ha aflorat un dèficit més elevat del previst.

La Comissió desconfia de les previsions de dèficit del Govern espanyol i l'insta a limitar per llei la despesa de les autonomies. Només d'aquesta manera, s'assegura des de Brussel·les, es podran assolir, sense riscos, els objectius de reducció del dèficit, riscos que, segons la Comissió, provenen de comunitats com Catalunya, que ja ha incomplert el dèficit previst pel 2010 i també preveu fer-ho aquest any.

També dins de les mesures destinades a millorar la situació de la desocupació i augmentar la productivitat, Brussel·les insta Espanya a finalitzar la reforma de la negociació col·lectiva i a reformar les clàusules de revisió salarial per garantir que "reflecteixen la productivitat i la situació local i de les empreses".

Però si les reformes laborals que s'han fet fins ara resulten insuficients per millorar la situació, la Comissió aconsella a Espanya que vagi més enllà "per reduir la segmentació del mercat de treball i millorar les oportunitats d'ocupació per als joves".

Així mateix, anima Espanya a reforçar el procés de reestructuració del sector de les caixes d'estalvis, "afrontant les debilitats que es mantenen en la seva estructura de govern". L'Executiu comunitari insta el gabinet espanyol a posar en marxa la reforma de les pensions i a realitzar actualitzacions regulars de l'edat de jubilació i el càlcul de les prestacions en línia amb els canvis en l'esperança de vida.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat