Publicitat
Economia · 20 de Maig de 2010. 18:12h.

Spanair se'n sortirà?

La companyia aèria té fins a finals d'any per remuntar el vol

Spanair se'n sortirà?

Imatge d'arxiu de Ferran Soriano, president de la companyia aèria Spanair

La companyia aèria Spanair va llançar a principis d'any una ampliació de capital de cent milions d'euros que encara no ha aconseguit cobrir. Els directius confien en recaptar els diners necessaris abans que finalitzi l'any. Si no és així, haurien de confiar en l'Institut Català de Finances (ICF).

De l'ampliació de capital de cent milions, 50 estan coberts mitjançant crèdits amb diverses entitats financeres. Dels 50 restants, deu els posaria Fira de Barcelona, i d'altres deu correrien a càrrec de la societat pública Avança, que depèn del Departament d'Innovació, Universitats i Empreses de la Generalitat, que dirigeix Josep Huguet.

Segons han confirmat a e-notícies fonts de la companyia aèria, queden pendents d'altres 30 milions. Una possibilitat és que deu siguin coberts per la societat Parc Logístic, el capital de la qual està participat en un 50% pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona, i en un altre 50% per Abertis.

Precisament, fa dies, amb motiu de la celebració de la junta general d'accionistes d'Abertis, el president de la companyia, Salvador Alemany, va declarar que "com Abertis", no poden invertir a Spanair, perquè invertir en una companyia de serveis aeris implicaria una competència amb les companyies que funcionen als aeroports del grup.

També va assegurar que el consell de la societat Parc Logístic no havia analitzat l'eventualitat d'una entrada al capital de Spanair, una entrada que en principi, suposaria una inversió de deu milions d'euros. Els 20 milions restants haurien de ser aportats per l'ICF.

Les mateixes fonts de Spanair han dit que "esperem aconseguir cobrir tota l'ampliació de capital abans de final d'any, i si no és possible, l'ICF es farà càrrec de la part que no estigui coberta en aquestes dates".

També han admès que "la situació general ha empitjorat per la crisi econòmica, i per les conseqüències que està tenint per a les companyies aèries el problema de les cendres del volcà islandès. Les coses són complicades".

Altres fonts relacionades amb sectors empresarials de Barcelona han dit que Ferran Soriano està intentant aconseguir recursos per cobrir l'ampliació de capital, però les respostes estan sent negatives, el que posa Spanair "en una situació difícil".

Segons aquestes fonts, Soriano fins i tot s'hauria plantejat l'opció de "tirar la tovallola", una eventualitat que ha estat rotundament desmentida des de la companyia aèria, con l'afirmació que "el president de Spanair no ha pensat en deixar la companyia en cap moment".

No obstant això, en sectors empresarials fins i tot ja es parla d'un eventual substitut de Soriano, per l'eventualitat que aquest decidís finalment deixar la companyia: Agustín Cordón, director general de Fira de Barcelona, encara que no hi ha cap confirmació al respecte.

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#10 Azafato, Barcelona, 21/05/2010 - 19:28

A estas horas ya se han dado cuenta que Soriano es un bluff, un vendehumos sobrevalorado y que no tiene ni idea de gestionar empresas. Arreglar la situación con ayudas públicas es su única solución.
Solo busca promoción personal y así les vá.

#9 torribera, bcn, 21/05/2010 - 18:47

Por qué no financian las hipotecas de la gente y se dejan de financiar compañias hundidas que pagan grandes sueldos a sus directivos? Perp esto que es? el chollo de los ricos pagado deslomando a los pobres, ahora llamados clase media.

#8 Elias, Barcelona, 21/05/2010 - 10:49

¿Cuánto dinero público destinamos a una compañía aérea? ¿no cerramos pseudoembajadas y recortamos o congelamos sueldos de funcionarios y jubilados? ¿Montilla que tiene sobrevalorado el sueldo un 150% y sólo se lo bajará un mísero 15%?

#7 Bernat, Barcelona, 21/05/2010 - 09:26

A veure: Soriano prové de la economia especulativa. Va fer un pelotazo amb un clúster i... a viure. Al Barça ha fet una gestió catastròfica. Cal tenir dirigents de la economia productiva. Els especuladors porten al fracàs perquè no saben gestionar.

#6 Airbus, Girona, 20/05/2010 - 20:39

Si els antics propietaris es varen desfer de la companyia per 1 euro. La resposta es NO.