Publicitat
Economia · 13 de Febrer de 2015. 11:52h.

Soriano tira pilotes fora

Culpa Vueling i Ryanair de la fallida d'Spanair

Soriano tira pilotes fora

Ferran Soriano

El que va ser president de la desapareguda Spanair, Ferran Soriano, ha assegurat que l'empresa hauria estat venuda a Qatar si no hagués estat per la denúncia que va presentar Vueling i Ryanair davant la Unió Europea perquè les aportacions públiques rebudes per l'aerolínia catalana podien considerar ajudes d'Estat.

"Les denúncies van ser determinants perquè ja estàvem redactant els contractes finals amb Qatar. La firma era una formalitat", ha assegurat Soriano, que ha assenyalat que els seus advocats pensaven que les denúncies no prosperarien perquè diversos Estats havien invertit en aerolínies anteriorment, com els 2.300 del Govern espanyol a Iberia, i aquestes injeccions no s'havien considerat ajudes d'Estat.

"Pensàvem que les probabilitats que les denúncies prosperessin eren baixíssimes, però van ser decisives per al cessament d'operacions", ha apuntat Soriano, que ha xifrat en 180 milions d'euros dels recursos públics invertits a Spanair. "Si Spanair hagués rebut només un 20% de les ajudes públiques que va rebre Iberia, Spanair seguiria volant", ha reblat.

Soriano, en aquest sentit, ha assegurat que "si Spanair hagués tingut finançament suficient per operar, la companyia s'hagués recuperat per la baixada del preu del petroli i la millora de l'economia". "Si un estat hagués invertit 300 milions a la companyia, l'aerolínia seguiria viva en aquest moment", ha afegit.

L'actual directiu del Manchester City ha sostingut que el finançament era el "element fonamental" que no tenia l'aerolínia quan va cessar operacions el 27 de gener de 2012, ja que amb ella s'hagués pogut guanyar temps per seguir buscant el soci industrial i ha calculat en 100 milions d'euros la innversió que hauria necessitat per sobreviure.

Finalment, ha recordat que el barril de petroli va arribar a costar més de 100 dòlars quan la companyia aèria encara volava, si bé actualment se situa al voltant dels 50: "A un preu de 50 dòlars , Spanair hagués guanyat diners en aquella època".

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#9 Alex, Barcelona, 13/02/2015 - 18:22

Recursos públics per a una companya privada?I que a més a més fa fallida? 180 milions de euros que en el moment de la inversió ja sabien que la companyia era inviable.No s'han perdut,al menys no del tot,algún estarà a Suissa al compte d'algú....I ningú no ñes responsable,és per pixar-se....

#8 Qatardependència, Barcelona, 13/02/2015 - 15:44

Qatar és la salvació dels catalans, els Reis Mags d'Orient que permeten fitxar al Barça, a l'ajuntament de Barcelona amb la plaça monumental i que també havien d'haver comprat els avions de l'estelada.

#7 Kropotkin, Vic, 13/02/2015 - 15:13

Estos estelados se repiten un poco. La culpa es de Madrit.... Con la independencia no hubiese pasado esto... Jua, jua, jua,...

#6 un musclu, bcn, 13/02/2015 - 14:22

Visca el powerpoint !!!

#5 -emilio, a, 13/02/2015 - 12:44

no pagaban ni las tasas aeroportuarias. Quebraron dejando una deuda de 60 millones con AENA. Eso tambien podría considerarse una ayuda publica, y del Gobierno español.