Publicitat
Economia · 5 d'Octubre de 2010. 20:44h.

"Si Espanya cau, cauran Europa i els EUA"

Conferència a Londres del director general de 'La Caixa', Juan María Nin

"Si Espanya cau,  cauran Europa i els EUA"

El director de 'La Caixa', Juan María Nin, durant la seva conferència a Londres (foto: ACN / Laura Pous)

El director general de La Caixa, Juan María Nin, ha alertat aquest dimarts que si els mercats internacionals perden la confiança en l'economia espanyola i tanquen l'aixeta del crèdit, les conseqüències no només seran "severes" per l'Estat espanyol, sinó també per Europa i els Estats Units. "No ens deteriorarem més", ha dit, "a no ser que entrem en una situació similar a la que teníem el mes de maig i juny, quan hi havia una manca de confiança i el crèdit no entrava al país. En aquest cas, caurem, i, amb nosaltres, Europa caurà i els Estats Units cauran. I això és molt clar"

Nin, que ha viatjat a Londres per oferir una conferència al Catalan Observatory de la London School of Economics, ha indicat que "Espanya no és Grècia, ni Portugal, ni Irlanda. Si tenim problemes severs, tots vosaltres tindreu problemes severs", ha assegurat Nin.

Així mateix, ha lamentat que la "percepció dels mercats" sobre el deute espanyol afegeixi pressió sobre l'entrada de crèdit al país, i ha afegit que Espanya té un nivell d'endeutament similar al del Regne Unit, i fins i tot més baix que països com Bèlgica o Irlanda. Segons les dades aportades per Nin, el deute total espanyol pel 2009 equival al 289% del PIB, mentre que a Bèlgica és del 325% o al Regne Unit del 286%. D'aquest deute espanyol, el públic representa un 62% del PIB.

Ha argumentat que el problema actual de l'economia no és de solvència, sinó de liquiditat, i ha remarcat que, tot i la crisi, Espanya "mai" ha deixat de pagar el seu deute, a diferència d'altres països europeus.  Segons Nin, la crisi del deute ha "debilitat" la situació perquè va haver-hi una "manca de confiança".

"Estem patint", ha assegurat Nin, que ha indicat que aquesta situació té un "impacte negatiu en l'economia espanyola", però que es podrà superar, especialment, segons la seva opinió, per les mesures adoptades pels governs per restaurar la confiança dels mercats. 


Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat