Publicitat
Economia · 9 de Març de 2010. 20:57h.

S'apropa una tempesta bancària

El sistema financer espanyol té 325.000 milions de crèdits del sector immobiliari

S'apropa una tempesta bancària

Javier Gómez Navarro, president del Consell Superior de Cambres de Comerç

El president del Consell Superior de Cambres de Comerç, Javier Gómez Navarro, ha afirmat aquest dimarts que les entitats financeres "mai recuperaran" el 30% del deute que ha contret amb elles el sector immobiliari. Segons les xifres del Banc d'Espanya, recollides per l'Associació Hipotecària Espanyola (AHE), les promotores immobiliàries deuen a la banca un total de 325.000 milions d'euros. La meitat són préstecs per a la compra de sòl.

En les seves previsions per al primer semestre de 2010, Gómez Navarro ja havia anunciat que molts bancs "entraran en números vermells" a causa de la caiguda d'ingressos com a conseqüència de la baixada de l'Euribor.

Ara, el president de les cambres ha dit que "serà difícil" saber quan es recuperarà la resta del deute. Pel que fa a les pèrdues sofertes per les immobiliàries, ha indicat que les promotores "no es recuperaran perquè no estan baixant els preus".

A finals del passat gener, el president de l'AHE, Santos González, va assegurar que els bancs i caixes no tenen capacitat per assumir el deute de les immobiliàries. Com la viabilitat d'aquest sector està en joc, es posa també en perill el sector financer. La ministra d'Economia, Elena Salgado, va afirmar llavors que l'Executiu "no té previst" ajudar a la banca si les immobiliàries no paguen.

En analitzar l'actual situació del sistema financer espanyol, Gómez Navarro ha assenyalat que "mai s'ha volgut reconèixer que està tocat", i ha insistit en la necessitat que es dugui a terme "una capitalització". Ha afegit que el temps "s'esgota" per aprofitar l'aprovació a Brussel·les del fons de reestructuració ordenada bancària (Frob), en vigor fins al 30 de juny.

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#10 TONI de CIUDADANOS, BARCELONA, 10/03/2010 - 18:13

El problema del sector inmobiliario, viene de la primera legislatura de ZP, en vez de moderar el sector y buscar otro motor que lo sustituyera, hizo lo contrario, lo aceleró más. ¿Para qué vamos a cambiar algo que funciona? Decía. Ahora lo hemos quemado

#9 sulfuro sulfuro, Barcelona, 10/03/2010 - 17:55

Esta tempestad si que será un monstruo.
Están tratando de tapar la miserable situación en que banca y sobre todo cajas españolas,
se encuentra
EL Banco de España mira a otro lado como hizo con CCM pero ésto reventará y entonces veremos lo que es crisis

#8 bmjvalles, Terrassa, 10/03/2010 - 15:23

Doncs lo del pufo de 325.000 milions no és cap novetat. Ja fa temps que s\'ha dit que aquesta és la xifra. I aquests calers pertanyen no \"als bancs\" sinó als impositors !!! Penseu en la de Cayennes i Tourags que hem comprat entre tots.

#7 Ufrasico, Villena, 10/03/2010 - 12:38

damage: la gran mayoría de la gente hipotecada se queda sin comer para pagar su hipoteca. Los politicos que han estado controlando las cajas son los que han estado dando créditos millonarios a promotores amiguetes, que ahora no devuelven la pasta.

#6 Joan, BCN, 10/03/2010 - 12:16

Damage lo triste es que acabaremos pagandolo tu y yo. Literalmente..