Publicitat
Economia · 22 de Gener de 2014. 13:51h.

Sala i Martin esmena Borrell

Explica d'on surten els 16.000 milions del dèficit fiscal que negava l'exministre

Sala i Martin esmena Borrell

Sala i Martin, en una imatge d'arxiu

L'economista Xavier Sala i Martin ha replicat aquest dimecres l'article publicat aquest dilluns al diari El País, en el qual l'exministre Josep Borrell i Joan Llorach qüestionaven els 16.000 milions de la balança fiscal catalana i convidaven els lectors a explicar-los on estaven.

Sala i Martin, en un article a l'Ara titulat "Trobats els milions de Borrell!", explica d'on surten els 16.000 milions que reclama la Generalitat. De fet, Borrell i Llorach explicaven que la Generalitat fa servir la 'neutralització' per elaborar les balances fiscals i és en aquest punt on l'economista té el seu argument.

"En què consisteix la "neutralització"? En realitat, consisteix a fer una cosa tan assenyada com reconèixer que pagar amb la targeta Visa equival a pagar en efectiu. Tots els lectors d'aquest article saben que el deute de la targeta de crèdit s'acaba pagant", afirma.

L'economista recorda que Borrell i Llorach diuen que la 'neutralització' es fa servir "per corregir el cicle econòmic". "No és veritat", diu abans d'apuntar que  "la neutralització es fa perquè quan l'Estat finança la seva despesa amb deute públic, un té l'obligació de corregir els números i reflectir-hi que, tard o d'hora, la despesa serà sufragada pels contribuents".

També diu que a l'article de l'exministre argumenten que, quan l'Estat finança la seva despesa amb dèficits, "aquests dèficits no han de ser comptabilitzats, ja que (en paraules literals) el deute 'només és diner virtual que s'haurà de pagar en el futur'".

Sala i Martin, doncs, convida "el Sr. Borrell a utilitzar la seva targeta per regalar-me un cotxe de 50.000 euros. A molts els pot semblar un cotxe car, però a Borrell li semblarà barat. De fet, li semblarà de franc: al cap i a la fi, 'la targeta només és diner virtual que haurà de pagar en el futur'".

"Si el 2009 Catalunya hagués estat independent, els 15.618 milions que l'Estat va apuntar a la Visa dels catalans no s'haurien gastat en altres comunitats. I en no haver-se gastat tampoc a Catalunya, els diners estarien disponibles, en efectiu, sobre la taula de Mas-Colell", explica.

"I aquesta és la resposta a la pregunta: si Catalunya fos independent, els 15.618 milions que l'Estat va apuntar a les Vises dels catalans estarien a disposició de la Generalitat, al costat dels 792 milions addicionals, per formar un total de (si us plau, posin música de "1, 2, 3, responda otra vez "): 16.409 milions d'euros! Vet aquí els diners que buscaven, senyors Borrell i Llorach!", afegeix.

Resumint, l'economista creu que "van escriure un article en què desafiaven els lectors a explicar-los on són els 16.000 milions del dèficit fiscal català. Jo he acceptat el repte i els ho he explicat: senyors Borrell i Llorach, els 16.000 milions són diners que l'Estat va apuntar a la targeta Visa dels catalans i que va gastar en altres territoris".

"Lògicament, en el cas que Catalunya fos independent, tots aquests diners no s'haurien gastat en altres comunitats d'Espanya", manifesta. També considera que "l'argument és tan senzill que sembla estrany que tot un exministre i catedràtic i tot un empresari hagin de demanar ajuda als lectors perquè els l'aclareixin. És clar que potser no ho entenen perquè tenen una mica de mala fe".

Publicitat
Publicitat

60 Comentaris

Publicitat
#29 alguhohaviadedir, Terrassa , 14/02/2014 - 01:14

La explicación de X.Sala es tan sencilla y tan correcta que sólo los tontos pueden no entenderla y sólo los malintencionados discutirla...

#28 BEJOTA, BCN, 10/02/2014 - 13:18

Según el Colegio de Economistas de CataluñaLa independencia traerá efectos devastadores a corto plazo
Cataluña pasará un calvario al día siguiente de la separación del resto de España. El 90% cree que habrá un boicot a los productos catalanes por parte del resto de España.

#28.1 BEJOTA, BCN, 10/02/2014 - 13:19

ÉS BEN CURIOS : LA PÀGINA D'ECONOMIA LA MENYS VISITADA PER LES TRECAPATRIES....NO COMMENTS !

#27 BEJOTA, BCN, 03/02/2014 - 13:23

Durao Barroso refuta Sala-i-Martín en un sopar privat del Fòrum de Davos
L'economista i activista independentista recrimina al president de la Comissió Europea que "ens expulseu de la UE als qui no matem per la secessió". Barroso li recorda que són els independentistes els que volen deixar la UE.

#27.1 BEJOTA, BCN, 03/02/2014 - 13:24

SR. SALA: DEIXI D'ENGANYAR A TANTS IGNORANS COM HI HA A CATALUNYA,SI US PLAU.

#26 BEJOTA, BCN, 02/02/2014 - 14:24

El cost financer de la secessió
Una hipotètica independència deixaria a Catalunya sense el paraigua financer de la Unió Europea i de la Unió Econòmica i Monetària. Les conseqüències serien devastadores: tant el sector públic com el privat augmentarien les seves dificultats per accedir.

#25 BEJOTA, bcn, 29/01/2014 - 14:45

Directius alemanys adverteixen Puig dels efectes "fatals" per a l'economia derivats del projecte secessionista.
Empresaris i executius expressen el seu "temor" davant la determinació de la Generalitat de seguir tibant la relació amb el Govern. "Només demanem que els polítics no ens acabin de mata

#25.1 BEJOTA, bcn, 29/01/2014 - 14:47

SR. SALA ,CÓM ÉS QUE LES EMPRESES S'EMPRENYAN AMB EL NACIONALISME QUE VOSTÈ TANT BENEIX ?