Publicitat
Economia · 12 d'Abril de 2012. 22:08h.

Sala i Martín alerta sobre un 'corralito' a Espanya

"Quan els bancs facin fallida la gent es quedarà sense calés perquè ja no n'hi ha al Fons de Garantia de Dipòsits"

Sala i Martín alerta sobre un 'corralito' a Espanya

Xavier Sala i Martín, durant el programa. (Foto: TV3)

L'economista Xavier Sala i Martín ha alertat que "el Fons de Garantia de Dipòsits avui dia no té calés". "Hi vam crear el Fons de Garantia de Dipòsits, si el banc aquest fa fallida, tranquil·les senyores perquè hi ha el Fons de Garantia de Dipòsits que hi posarà els calés. Si el banc x fa fallida, tranquil·les perquè anaran i els tornaran els calés. Però hi ha un petit problema, i és que per salvar algun banc o caixa han agafat aquests diners i ja els han fet servir. El Fons de Garantia de Dipòsits avui dia no té calés".

També ha assenyalat, a la Classe d'economia del programa Divendres de TV3, que el problema més greu de les entitats bancàries és que "en els darrers anys, en part per culpa de la regulació, en part perquè els bancs han tingut por, en part perquè han estat pressionats, el que han fet els bancs és no donar crèdit a les empreses i han donat crèdit als governs, han comprat deute públic".

El professor de la Universitat de Colúmbia ha remarcat que "el Fons de Garantia de Dipòsits ha utilitzat els diners per salvar bancs, per posar-los a través del Frob, en bancs i caixes que ja estaven en fallida. I aquest és el problema petit".

Sala i Martín ha recordat que al desembre, quan el Banc Central Europeu va obrir l'aixeta per donar "crèdits molt barats" a les entitats bancàries aquestes van fer-ho servir per "comprar deute públic". En aquest sentit ha recordat que "el Banc Central Europeu va donar crèdit al Banc Sabadell i aquest a la Generalitat" en l'episodi de la paga doble de Nadal als funcionaris.

"Tots els bancs s'han carregat de deute públic fins a les celles", ha reblat, abans de destacar que "no tots els bancs tenen grandíssims problemes i el que han de fer és treure les pomes podrides. Aquí el que estan fent és que les pomes podrides les anem posant en diferents cistells: hi ha una caixa en fallida, que la compri una altra, i aleshores les dues caixes estan en fallida".

Segons Sala i Martín, "el problema de Caja Madrid ve quan ells els obliguen a comprar Bancaja que era la que tenia problemes de veritat. I ara resulta que la suma dels dos que es diu Bankia té un problema molt més gran. Bankia no s'arregla perquè primer és Caja Madrid i Caja Madrid no es pot tancar, i segona perquè, recordeu qui n'és el president? Rodrigo Rato, un exvicepresident d'Aznar".

"Si Espanya acaba no pagant, per culpa de tot això que hem dit, si Espanya és converteix en un país no seriós i acaba no pagant, tot això acabarà en els bancs i quan els bancs facin fallida la gent es quedarà sense calés perquè ja no n'hi ha al Fons de Garantia de Dipòsits. Compte i això és un missatge per als senyors que governen: si us plau, prenguin-s'ho seriosament, perquè ja no és la prima de risc i vindrà el Banc Central Europeu i et salvarà a base d'imprimir diners. Ara la cosa ja va de debò, ara ja estàs al llindar del precipici. Un pas endavant i hi haurà un problema greu", ha conclòs.

Publicitat
Publicitat

73 Comentaris

Publicitat
#40 Ronald A Wederfoort, Willemstad,Curacao, 13/05/2013 - 18:49

Hola Hermanos y hermanas,

Descubrí un sitio web con un sistema automático
creado por dos emprendedores latinos que están
ayudando a las personas para que ganen dinero
en internet sin tener que comprar o vender nada.

El registro es 100% gratis y esta increíble, lo
puedes configurar en minutos, te

#39 Machu, Madrid, 07/09/2012 - 00:15

Digno de una auténtica monarquía constitucional jamonera. Y luego se quejan de otros países, sobre todo de latinoamérica.

Agurrrr.

#38 Monique, Barcelona, 14/06/2012 - 10:34

Que conste que los funcionarios no tenemos pagas "dobles" ni mucho menos. Es una de las estrategias de este señor, despreciar lo público. Por lo demás, yo me lo creería.

#37 ut, ut, 21/05/2012 - 21:48

esto es seguro? tenemos que ir sacando el dinero del banco?

#36 Placido Mur, barcelona, 20/05/2012 - 20:50

este señor representa al sector capitalista más agresivo. Sus palabras y comentarios no me merecen ningún respeto y sus americanas de colorines demuestran un dudoso gusto...