Publicitat
Economia · 26 de Juny de 2009. 23:43h.

Rebaixada la garantia financera de Catalunya

Standard & Poor's redueix el 'rating' de la Generalitat i de l'Institut Català de Finances

Rebaixada la garantia financera de Catalunya

Antoni Castells, conseller d'Economia i Finances de la Generalitat

La primera agència internacional de mesurament de riscs i garanties financeres Estàndard & Poor's (S & P) ha rebaixat el rating (qualificació) de Catalunya i de l'Institut Català de Finances (ICF), i els ha assignat, així mateix, una perspectiva negativa, com a conseqüència de la reducció dels ingressos de la comunitat autònoma provocada per l'actual escenari econòmic.

El rating és una qualificació elaborada per una empresa especialitzada per valorar els emissors de deute segons la seva solidesa financera, la seva capacitat de pagament a diferents terminis de temps i la seva vulnerabilitat davant de teòrics canvis de l'entorn exterior.

S & P ha reduït la puntuació de Catalunya d'AA a AA-, el que indica que malgrat la rebaixa, la comunitat autònoma catalana té encara una capacitat molt forta de fer front a les seves obligacions financeres, si bé li assigna una perspectiva negativa ja que preveu que es prolongui el "lent" creixement dels seus ingressos. De la seva banda, la qualificació de l'ICF s'ha reduït a curt termini a A -1 des d'a A +, també amb perspectiva negativa.

Segons Standard & Poor's, l'actual recessió econòmica ja ha erosionat les principals bases imposables catalanes, i preveu que l'economia de Catalunya es contregui aquest any un 3,2 per cent, una disminució similar a la que estima per a l'economia espanyola.

S & P considera que la reforma del finançament català ha d'anar acompanyada d'importants mesures de reducció de despeses. Malgrat tot, l'agència considera que l'economia de Csatalunya està ben diversificada, té una bona capacitat d'exportació i està situada per sobre de la riquesa mitjana de la UE.

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#7 Maria Estanya, Ripoll, 27/06/2009 - 18:08

Jo ja he venut tot el deute que tenia de la Generalitat; amb un Castells sense nord, i amb un endeutament del 2008 de la frivolitat de 4.800.000.000 euros, al Generalitat si fos una empresa privada estaria tancada, i el monitlla-castells a l'atur

#6 kanopus, Bages, 27/06/2009 - 12:28

Aquests sociates i tripartits ens enfonsaran en la misèria si no els hi fotem una patada al cul ràpidament.

#5 Albert, Girona, 27/06/2009 - 11:47

Lluís, les sub-prime no tenen ratings segurs, i la Generalitat de la mà dels "progressistes" ha vist reduït el seu molt justament. Deixa de buscar complots i conxorxes estúpides. Catalunya fot misèria!!!! aquesta és la Catalunya real.

#4 Lluís, Barcelona-Eixample, 27/06/2009 - 09:43

li han rebaixat i als dos primers no. Per altra banda, el mètode que utilitzen no és massa fiable quan és el mateix que s'endeuta el que paga els anàlisis de rating, per la qual cosa les hipoteques subprime tenien ratings d'inversió segures

#3 Lluís, Barcelona-Eixample, 27/06/2009 - 09:20

Les agències de rating tenen un immens poder que no es correspon amb la garantia real de les seves qualificacions. Les seves decisions estan esbiaxades cap al món anglosaxó (la prova és que endeutant-se més el Regne Unit o els EUA que Espanya a Espanya