Publicitat
Economia · 30 de Març de 2012. 16:20h.

Rajoy 'passa' de la vaga

El Govern espanyol no fa cas del 29-M i aplica un ajustament de 27.000 milions

Rajoy 'passa' de la vaga

Montoro, Sáenz de Santamaría i Soria, aquest divendres

L'Executiu que presideix Mariano Rajoy no ha tingut en compte la jornada de vaga general d'aquest dijous, i ha decidit aplicar un ajustament econòmic que, amb retallades de la despesa i alguns augments d'impostos, supera els 27.000 milions d'euros.

La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat, després del Consell de Ministres d'aquest divendres, que els pressupostos de l'Estat per al 2012 inclouen una retallada del 17% en la despesa dels ministeris.

Saénz de Santamaría ha afegit que es congela el sou dels funcionaris i es manté el nivell de les pensions. El Consell de Ministres també ha aprovat que es paguin taxes per mantenir la justícia i que s'apugi el cost de la llum. S'incrementen els ingressos per l'impost de societats i per l'impost especial sobre el tabac.

La retallada del 17% de la despesa dels ministeris en els pressupostos de 2012 ha estat justificada per Sáenz de Santamaría per la "situació límit" de l'economia espanyola i per la voluntat de fer reformes que no afectin el "creixement".

"Hem començat per ajustar els comptes per casa", ha explicat la vicepresidenta del Govern espanyol sobre un ajustament als ministeris que és superior al que ja havia anunciat Mariano Rajoy ara fa uns dies. Els pressupostos de l'Estat per al 2012, que no apugen l'IVA, sí que preveuen un ajustament a l'impost de societats.

El Consell de Ministres també ha aprovat l'avantprojecte de llei de taxes per a la justícia, que preveu, una apujada generalitzada de les taxes entre 50 i 750 euros per tal de pal·liar la saturació dels jutjats i sufragar la justícia gratuïta. La vicepresidenta ha explicat que això s'aplicarà en l'àmbit civil, contenciós-administratiu i en segona instància a l'àmbit social.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, de la seva banda, ha xifrat l'ajustament dels pressupostos aprovats aquest divendres en 27.300 milions d'euros i ha qualificat els comptes com "els més austers de la democràcia", necessaris per reduir el dèficit fins al 5,3% del PIB, com exigeix Brussel·les.

Segons Montoro, l'Executiu espanyol ha aprovat una amnistia fiscal per al capital que retorni a Espanya o capital ocult dins del país, de manera que només haurà de pagar un "gravamen especial" del 10%, quedant així exonerat de qualsevol penalització o sanció.

Montoro ha desgranat alguns dels àmbits on es farà l'ajustament, com ara cooperació, defensa, el fons destinat a la integració d'immigrants, els diners destinats a la llei de dependència o les transferències a educació.

Pel que fa a l'apujada d'impostos, el ministre ha explicat que s'apujarà la recaptació de l'impost de societats rebaixant-ne les deduccions i ha afegit que també s'incrementarà l'impost especial sobre el tabac amb un canvi del sistema tributari, tot i que no ha detallat la pujada de l'impost. Per contra, el Govern espanyol ha explicat que no s'apujarà l'IVA.

El Govern de Rajoy també ha donat llum verda a una pujada del 7% de la tarifa de la llum per a les llars. L'electricitat serà més cara a partir de l'1 d'abril. L'encariment es fa per complir una resolució del Tribunal Suprem que dóna la raó a las elèctriques en el conflicte sobre el preu de la llum. Pel que fa a les pimes, el rebut de la llum se'ls apujarà un 4,1%.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 jo SI, barcelona, 01/04/2012 - 13:20

l'immatge de Catalunya, no pot ésser pitjor que la que té a nivell internacional després de l'indult del dos xoriços indultats dUNió indultats pell PP,que la justicia actuí contra els vandals i que compleixin la pena de pesso que els corrspongui però vosaltres calleu que no teniu res a dir

#3 Teresa, barcelona, 31/03/2012 - 20:59

Si Rajoy passa de la vaga a tot españa, imagina't com passarà del resultat la consulta sobre el pacte fiscal a Catalunya, sigui quin sigui aquest resultat.. Què us semblaria deixar de fer comèdia amb el pacte fiscal i la consulta senyors del govern?

#2 Narcís , Girona, 31/03/2012 - 14:55

L' Amnistia fiscal està feta per que persones com Carlos Fabra ( PP Valencià ) , puguin blaquejar diners sense haber de comprar numeros de loteria premiats. Quina vergonya !!!

#1 Manel de Sant Antoni, SANT ANTONI DE MAR (Baix Empordà), 30/03/2012 - 17:28

Quina vergonya! Mentre la gent honrada ha pagat entre un 30 i un 50 per cent dels seus guanys en concepte d?impostos, els defraudadors fiscals s?ensortirán pagant només un miserable deu per cent. Aquest el país dels Urgandarins, Rocas, Matas, Millets, Camps i tota aquesta mena de fauna.