Només treballant vint dies es pot cobrar sis mesos d'atur

Què és el PER?

Imatge d'arxiu de jornalers treballant

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha provocat una certa polèmica amb unes declaracions on ha qüestionat la necessitat del PER. De fet, el Pla d'Ocupació Rural, el PER, ja no té aquest nom. Ara és el Profea, Programa de Foment de l'Ocupació Agrària. En què consisteix aquesta figura, criticada per uns i elogiada per d'altres, a Andalusia i Extremadura?

D'entrada, cal aclarir que aquest subsidi és un derivat del sistema a què es poden acollir els treballadors del camp en situació d'atur, que no estan dins del règim general de la Seguretat Social. Està dins del Règim Especial Agrari de la Seguretat Social (510.000 afiliats en aquests moments), i va ser creat fa 26 anys (el 1984) per a Andalusia i Extremadura, tot i que després ha experimentat alguns canvis.

Per acollir-se al règim especial s'ha de pagar una mitjana de 50 euros mensuals -conegut com a segell agrícola-, que juntament amb les peonadas -jornades de treball agrari- que s'exigeixin en cada cas, dóna dret a una prestació que és sempre inferior en temps i quantitat a les prestacions del règim general.

El subsidi agrari té un límit de sis mesos, mentre que en el règim general la prestació pot arribar als dos anys. A més, el Govern espanyol ha exclòs els treballadors del camp de la pròrroga de l'ajuda extraordinària de 426 euros als que han esgotat el cobrament de la desocupació. El PER es deriva d'aquest règim. De fet, és el subsidi del règim especial agrari més un pla anual d'inversions al medi rural, que es va crear també el 1984.

La regulació de 1984 es va canviar el 2002 dins del conjunt de mesures conegut com el cop de decret del Govern del PP, i va passar a denominar-se Acord per a l'Ocupació i la Protecció Social Agrària (Aepsa). El 2003 el subsidi es va configurar com una renda agrària pels casos dels jornalers que van quedar exclosos del subsidi agrari per l'augment dels requisits exigits pel decretazo del Govern del PP, i des de llavors s'anomena Profea (Programa de Foment de l'Ocupació Agrari) .

Aquest any, per exemple, Andalusia rebrà un total de 138.600.000 euros per a obres d'infraestructura al medi rural, una quantitat que complementa la Junta d'Andalusia amb altres 4.470.000. La participació com a treballador en aquestes obres completa el nombre de peonadas exigides per rebre la prestació per atur.

Aquesta prestació suposa actualment com a mitjana uns 420 euros mensuals (el 80% del salari mínim interprofessional), per un màxim de sis mesos. El mínim de peonadas exigides és de 35, encara que des de mitjans del passat mes de març, es va reduir a 20 peonadas a gran part d'Andalusia, com a mesura de caràcter excepcional pels danys del fort temporal registrat al sud de l'Estat.

Es calcula que, a conseqüència del temporal, s'han perdut uns cinc milions de jornals en l'agricultura andalusa. La reducció del mínim de peonadas exigides no afecta els 770 municipis andalusos, sinó que deixa fora a 34 de Almeria, 25 de Sevilla i 15 de Granada, que no van patir greus danys pel temporal. El número de perceptors del subsidi agrari a Andalusia és de 37.500, i de la renda agrària, 36.000.

La polèmica deriva de que la certificació que s'ha realitzat el nombre mínim de peonadas exigides per cobrar el subsidi està a càrrec dels ajuntaments. Els crítics d'aquest sistema argumenten que és una forma d'aconseguir l'anomenat vot captiu (vot a canvi de la certificació de les peonadas). Els defensors del sistema al·leguen que ha estat un mètode molt important per mantenir l'equilibri de la societat rural a Andalusia i Extremadura.

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#21 David, Cornellà, 25/05/2010 - 11:41

Conec un cas amb nom i cognoms (a més dels altres que si voleu són rumorologia) de propietari de terres, que contracta treballadors, i ell i tota la seva família se'n van a una altra propietat a treballar els 35 dies i cobrar el PER.

#20 Ramon, Barcelona, 25/05/2010 - 11:10

Recordo que Ce Ce O O li va muntar una vaga general al PP per un ajustament de les pensions que calia lupa per detectar-lo i per pretendre que el PER no s'estengués a tot nou bandarra que s'hi apuntés. Només seria pels bandarres que ja hi eren.

#19 Thiago, Vic, 25/05/2010 - 11:06

...1000 euros però tenien casa, apartament i tres cotxes.. Parlo de Llauners, paletes, fusters, passtissers... que es van forrar i contribuien a les arques estatals en el minim possible, a diferència dels treballadors assalairiats... UNA MAFIA!

#18 Thiago, Vic, 25/05/2010 - 11:04

..I no aportar res, doncs si treballen en negre a fer un sobresou, estafen i aporfiten del estat del benestar. Per cert qui son els insolidaris? I un altre tema, s'ha de corregir d'alguna manera el rollo dels autonoms, que aqui es veu que tots guanyen..

#17 Thiago, Vic, 25/05/2010 - 11:03

O sigui que cal eliminar això, que al camp hi treballi la gent que en pugui viure, i la resta a buscar-se la vida, però no a viure a costa dels demés. Ara es un mal moment, pero quan hi havia feina que feien? No poden xupar del pot comu eternament..