Publicitat
Economia · 21 de Maig de 2009. 21:46h.

Perilla la catalanitat de les caixes

La reforma de la llei provocaria que algunes entitats fossin controlades des de fora de Catalunya

Perilla la catalanitat de les caixes

Montilla i Castells, amb els principals directius de les caixes catalanes, al Palau de la Generalitat

El president de la Generalitat, José Montilla, va dir aquest dimecres que és possible que hi hagi fusions de caixes catalanes, i va donar el seu suport a aquestes operacions. Però, a més, va alertar sobre els perills que una eventual reforma de la llei estatal de caixes podria suposar per a les caixes catalanes. El que estaria en joc és el control de les entitats, que en alguns casos podria exercir-se des de fora de Catalunya.

El problema d'una reforma de la llei d'òrgans rectors de les caixes d'estalvi (Lorca) no és només d'una invasió de competències, com ja han advertit diversos dirigents polítics catalans, entre ells, el mateix Montilla. El problema -i el perill- és molt més profund.

Després de la intervenció de Caja Castilla-La Mancha pel Banc d'Espanya han tornat els rumors sobre la reforma de la Lorca, una reforma que estaria impulsada pel propi governador d'aquesta entitat reguladora, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, i que tindria el suport de Rodríguez Zapatero. Aquesta reforma partiria de dos eixos, que estan relacionats.

D'una banda, s'eliminaria el límit que impedeix a un sol inversor tenir més del 5% de quotes participatives d'una caixa. Aquestes quotes són uns títols, semblants a les accions, que les caixes poden emetre per captar capital i que no donen drets polítics, és a dir, els seus titulars no poden participar en la gestió de l'entitat.

La reforma, a més, donaria drets polítics a les quotes. D'aquesta manera, s'obriria la porta a una privatització de les caixes, i seria possible que el control d'una caixa quedés en mans d'un banc. El Banc d'Espanya creu que aquesta fórmula és viable i convenient per als processos de reestructuració de caixes que semblen aproximar-se.

La segona mesura que impulsaria el Banc d'Espanya en una eventual reforma de la Lorca és la possibilitat que puguin fusionar-se caixes d'estalvi situades a diferents comunitats autònomes, una operació que en aquests moments necessita l'autorització dels corresponents governs autonòmics.

Si aquestes reformes de la llei sortissin endavant, el procés de reestructuració del mapa de les caixes d'estalvi que eventualment es realitzaria a Catalunya podria originar que el control d'algunes algunes operacions de fusió i, per tant, de les entitats resultants d'aquestes fusions, es fes des de fora de Catalunya.

Per tant, el perill del que adverteix el president de la Generalitat no és només d'una eventual invasió de les competències catalanes sobre la legislació que afecta les caixes, sinó sobre el mateix control de les caixes catalanes, que podria quedar situat fora de Catalunya. Aquest és el problema.

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#7 Josep, Barcelona, 23/05/2009 - 20:26

Em sembla molt bé , les caixes no poden estar en mans de la banda del tripartitt

#6 luis, barcelona, 22/05/2009 - 11:40

Si teniu diners:

CATALUÑA es una comunidad, que pretende ser civilizada, donde la MUERTE por accidente de un familiar se ve agravada por el EXPOLIO de su patrimonio en un 30% por parte de su GOBERN

#5 Arnau Estanyol, Sant Boi, 22/05/2009 - 10:45

Ganduls, violents, racistes, intolerants, ignorants, incultes, fatxes, lladres, mentiders, arrogants. Tot aixo descriu una nació i una cultura per sobre de les poques coses ben fetes que han fet: LA NACIÓ CASTELLANA.

#4 kim, hospi, 22/05/2009 - 09:27

El PSOE i el PP cada norma que fan nova es per emportar-se el poder cap a Madriz, no se ni perque hi ha qui vota a les seves sucursals a catalunya. Cal ser potul.

#3 montserrat, barcelona, 22/05/2009 - 08:01

Si el ximple del tambor del Bruc no hagués fet el que va fer, ara no tindriem aquest problemes. Seriem francesos!!!!