Publicitat
Economia · 13 d'Agost de 2009. 21:03h.

Només catalans i extremenys tributen per les herències

El tripartit ha incomplert el compromís del pacte d'Entesa de suprimir l'impost de successions

Només catalans i extremenys tributen per les herències

La regulació de les successions i donacions és competència de la consellera de Justícia, Monterrat Tura, encara que el conseller d'Economia també té competències sobre la gestió dels impostos

A l'apartat "els eixos bàsics de la política fiscal del Govern" del pacte d'Entesa, que va servir per a la constitució de l'actual tripartit català, s'inclou, pel que fa a l'impost sobre successions i donacions, el compromís d' "incrementar el mínim exempt per tal de disminuir de forma important el nombre de persones obligades a declarar per aquest tribut. Incrementar de forma important la deducció derivada de l’habitatge entre cònjuges i pares i fills". Tanmateix, aquest compromís s'ha incomplert. De fet, a tot l'Estat només a Catalunya i Extremadura es tributa al cent per cent per aquest concepte.

L'impost de successions i donacions està cedit a les comunitats autònomes, però la titularitat segueix sent de l'Estat. Això implica que no es pot suprimir totalment. Tanmateix, a les autonomies s'apliquen diverses fórmules, com aplicar coeficients molt reduïts -el 0,01%, per exemple- que, en la pràctica, suposen la supressió del tribut.

El País Basc i Navarra, amb concert econòmic, estan al marge de les comunitats de règim general. Al País Basc s'ha suprimit l'impost de successions per a les herències entre cònjuges o entre pares i fills, i a Navarra se'ls aplica una quota del 0,8%.

A les comunitats de règim comú, l'impost està suprimit en la pràctica -les reduccions s'acosten al 99% - a La Rioja, Cantàbria, Madrid, Comunitat Valenciana, Balears, Canàries, Castella i Lleó i Castella-la Manxa.

A d'altres comunitats del règim general, com Andalusia, Aragó, Astúries, Galícia i Múrcia, s'han aplicat també deduccions molt importants en determinats casos que, si bé no arriben a la reducció del 99% de la quota, com en les comunitats anteriors, situen en una posició molt favorable als hereus. Només a Extremadura i Catalunya l'impost es conserva pràcticament íntegre.

Per tant, davant de deu comunitats autònomes que pràcticament han suprimit l'impost de successions, i d'altres cinc que han establert importants reduccions del mateix, els governs de Catalunya i Extremadura són contraris a aquesta supressió.

Publicitat
Publicitat

24 Comentaris

Publicitat
#24 www.nosuccessions.org, Premià de Dalt, 24/08/2009 - 19:27

Per cert, la primera Comunitat (a part de les forals) a establir reduccions a l'impost va ser Cantàbria, avui governada amb majoria PSOE, al 2.003 (primer any del Govern d'Entesa a Catalunya) i la darrera, al 2.008, Castella-La Manxa, governada pel PSO

#23 www.nosuccessions.org, Premià de Dalt, 24/08/2009 - 19:20

Extremadura i Catalunya son les úniques comunitats que no han establert deduccions d'aquest impost. Però, ves per on, la tributació a Extremadura al 2.008 va ser de 27,32 euros de mitja per habitant i a Catalunya va ser de 111,76 euros. Com pot ser ?

#22 Gemma, MAnresa, 15/08/2009 - 22:59

Es curiós, a les CCAA on governa el PP aquest impost es pràcticament inexistent, i aqui ens mengen el tarro a les eleccions amb PO, PO A LA DRETA, NO ELS HI VOTEU!!, es simplement vergonyós el que passa a Catalunya. VISCA EL PP PER TREURE AQUEST IMPOST!!!

#21 Alan, Barcelona, 15/08/2009 - 20:59

si. es catalanofobia y extremeñifobia

#20 INDIGNADA, Barcelona, 15/08/2009 - 19:57

Unámonos todos en WWW.NOSUCCESSIONS.ORG. Entrad y adheriros a esta iniciativa.