A l'apartat "els eixos bàsics de la política fiscal del Govern" del pacte d'Entesa, que va servir per a la constitució de l'actual tripartit català, s'inclou, pel que fa a l'impost sobre successions i donacions, el compromís d' "incrementar el mínim exempt per tal de disminuir de forma important el nombre de persones obligades a declarar per aquest tribut. Incrementar de forma important la deducció derivada de l’habitatge entre cònjuges i pares i fills". Tanmateix, aquest compromís s'ha incomplert. De fet, a tot l'Estat només a Catalunya i Extremadura es tributa al cent per cent per aquest concepte.
L'impost de successions i donacions està cedit a les comunitats autònomes, però la titularitat segueix sent de l'Estat. Això implica que no es pot suprimir totalment. Tanmateix, a les autonomies s'apliquen diverses fórmules, com aplicar coeficients molt reduïts -el 0,01%, per exemple- que, en la pràctica, suposen la supressió del tribut.
El País Basc i Navarra, amb concert econòmic, estan al marge de les comunitats de règim general. Al País Basc s'ha suprimit l'impost de successions per a les herències entre cònjuges o entre pares i fills, i a Navarra se'ls aplica una quota del 0,8%.
A les comunitats de règim comú, l'impost està suprimit en la pràctica -les reduccions s'acosten al 99% - a La Rioja, Cantàbria, Madrid, Comunitat Valenciana, Balears, Canàries, Castella i Lleó i Castella-la Manxa.
A d'altres comunitats del règim general, com Andalusia, Aragó, Astúries, Galícia i Múrcia, s'han aplicat també deduccions molt importants en determinats casos que, si bé no arriben a la reducció del 99% de la quota, com en les comunitats anteriors, situen en una posició molt favorable als hereus. Només a Extremadura i Catalunya l'impost es conserva pràcticament íntegre.
Per tant, davant de deu comunitats autònomes que pràcticament han suprimit l'impost de successions, i d'altres cinc que han establert importants reduccions del mateix, els governs de Catalunya i Extremadura són contraris a aquesta supressió.
Només catalans i extremenys tributen per les herències
El tripartit ha incomplert el compromís del pacte d'Entesa de suprimir l'impost de successions

La regulació de les successions i donacions és competència de la consellera de Justícia, Monterrat Tura, encara que el conseller d'Economia també té competències sobre la gestió dels impostos
¡A por ellos!
24 Comentaris
Per cert, la primera Comunitat (a part de les forals) a establir reduccions a l'impost va ser Cantàbria, avui governada amb majoria PSOE, al 2.003 (primer any del Govern d'Entesa a Catalunya) i la darrera, al 2.008, Castella-La Manxa, governada pel PSO
Extremadura i Catalunya son les úniques comunitats que no han establert deduccions d'aquest impost. Però, ves per on, la tributació a Extremadura al 2.008 va ser de 27,32 euros de mitja per habitant i a Catalunya va ser de 111,76 euros. Com pot ser ?
Es curiós, a les CCAA on governa el PP aquest impost es pràcticament inexistent, i aqui ens mengen el tarro a les eleccions amb PO, PO A LA DRETA, NO ELS HI VOTEU!!, es simplement vergonyós el que passa a Catalunya. VISCA EL PP PER TREURE AQUEST IMPOST!!!
si. es catalanofobia y extremeñifobia
Unámonos todos en WWW.NOSUCCESSIONS.ORG. Entrad y adheriros a esta iniciativa.