Publicitat
Economia · 5 de Desembre de 2008. 16:19h.

Nissan canvia de postura

Ara proposa un expedient temporal per a 3.500 empleats

Nissan canvia de postura

Protesta contra l'expedient de Nissan

Nissan ha reformulat el seu expedient de regulació per afrontar la crisi. El primer que va presentar suposava l'acomiadament definitiu de 1.680 persones i, ara, la direcció proposa un expedient temporal, però que afectaria el doble de treballadors, uns 3.500. Aquesta és la sortida que l'empresa ha posat sobre la taula per tancar aquest conflicte laboral, després de dos mesos de protestes de la plantilla i de la mediació de la Generalitat. L'expedient, acceptat per pel comitè d'empresa, afectarà un màxim de 3.500 empleats durant uns tres mesos, des de mitjan desembre fins al 31 de març, de forma rotatòria.

L'acord suposa l'obertura, a partir del pròxim mes de gener, d'un procés de diàleg entre ambdues parts per parlar sobre el pla de futur de l'empresa, i la desconvocatòria immediata de les mobilitzacions previstes pels sindicats per als pròxims dies, entre elles la manifestació del dia 10 a Madrid.

El pacte, que obre un període de "calma laboral" després de dos mesos de conflicte, s'ha assolit en la reunió que representants de la companyia, entre ells el màxim responsable de Nissan Motor Ibérica, Fumiaki Matsumoto, i dels sindicats CCOO, UGT, Sigen-USOC i CGT, han mantingut aquest divendres al departament de Treball de la Generalitat, convocant de l'encontre, durant més de cinc hores.

En la reunió, la direcció de Nissan ha anunciat que el pròxim dia 9 retirarà l'ERO que havia presentat per acomiadar 1.680 treballadors i que presentarà un altre expedient, en aquest cas temporal, que afectarà a un màxim de 3.500 empleats durant poc més de tres mesos, des que la Generalitat aprovi el document, previsiblement a mitjans de desembre, fins al 31 de març de 2009.

La companyia, a més, es compromet a complementar fins al 90% del sou brut el salari dels treballadors inclosos a l'ERO, que podrà afectar un màxim de 75 dies per empleat.

L'acord entre sindicats i empresa, propiciat des de la conselleria, que dirigeix Mar Serna, permet l'obertura d'una taula de diàleg en la qual ambdues parts podran abordar amb més calma el pla de futur de la multinacional i les necessitats de plantilla de la companyia.

"La idea és tenir temps per poder negociar i explicar la nostra postura", ha assenyalat el director de comunicació corporativa de Nissan, Alfredo Castaño, que ha reiterat, no obstant això, que l'empresa continua tenint un excedent de 1.680 treballadors.

"Necessitem que hi hagi gent que deixi la companyia, ja que tenim un excedent estructural, no conjuntural. La qüestió és veure la manera de poder fer-ho i minimitzar l'impacte social", ha afegit.

El directiu de Nissan s'ha mostrat convençut que els tres mesos de negociacions que s'obren després de la presentació de l'ERO temporal permetran arribar a un acord amb els sindicats per veure quines mesures són necessàries aplicar per adaptar la plantilla a la producció i en quines condicions.

El comitè d'empresa ha valorat de manera "bastant positiva" aquest canvi de procedir de la companyia, ja que obre la porta a la negociació d'un pla industrial que garanteixi la viabilitat futura de Nissan, tal com reclamaven els sindicats.

"Aquest canvi facilitarà el clima de negociació, però si no hi ha un pla de futur no podem acordar un ERO", ha dit el responsable de CCOO a Nissan, Javier Pacheco.

El líder sindical ha precisat que, de fet, el comitè d'empresa no ha firmat les condicions de l'ERO, en no haver concretat l'empresa un pla industrial, per la qual cosa serà la conselleria la que autoritzi aquest nou expedient.

En qualsevol cas, la consellera de Treball, Mar Serna, ha expressat la seva satisfacció per l'acord aconseguit, que possibilita la conversió de l'ERO d'extinció a un altre temporal i, "el que és més important", estableix les bases perquè empresa i sindicats es comencin a negociar.

"Les dues parts han renunciat a les seves posicions de partida i han citat a negociar i a afrontar de forma pactada quina és la solució al problema de Nissan. Estic convençuda que amb la negociació es podrà arribar a una solució a curt i mig termini, garantint la pau social", ha subratllat la consellera Serna.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Gemma, IGD, 05/12/2008 - 18:32

Desitjo que tot arribi a bon port i sigui bo pels traballadors, pero si esperen que el govern ho arregli, HO TENEN CLAR.

#1 Fèlix, Badalona, 05/12/2008 - 17:06

La Generalitat hi abocarà un bon grapat de milions d'Euros que sortiran dels nostres impostos. Això servirà per allargar l'agonia uns mesos més i finalment acomiadaran tothom i plegaran. Vaja, "que se lo van a llevar crudo".