Publicitat
Economia · 20 de Maig de 2009. 19:38h.

Montilla beneeix les fusions entre caixes

"Els ciutadans de Catalunya poden estar tranquils amb els seus estalvis"

Montilla beneeix les fusions entre caixes

José Montilla, president de la Generalitat

El president de la Generalitat, José Montilla, preveu fusions entre caixes d'estalvi catalanes, ja que ha afirmat al Parlament  que és "conscient" que aquestes entitats hauran guanyar dimensió "per poder competir en el futur", unes operacions que, en tot cas, deixa en mans de l'autonomia d'aquestes entitats. Montilla ha fet aquestes afirmacions durant la sessió de control del Parlament, després que el passat 12 de març digués que no preveia fusions "a curt termini". Montilla ha enviat inicialment "un missatge de confiança als ciutadans de Catalunya, perquè poden estar tranquils amb els seus estalvis, ja que la situació de les nostres caixes és bona". Tot i això, ha alertat que "vivim en un món global", i ha recordat que fora de Catalunya fins i tot s'han produït casos d'entitats intervingudes i d'altres que han fet fallida.

Així mateix, ha atribuït la recent intervenció de Caja Castilla-La Mancha al seu volum "mitjà o petit", i ha recordat que, posteriorment, va sorgir el "globus sonda" de canviar la normativa de caixes d'estalvi per aprovar una altra "que podria ser invasora de competències", i que la Generalitat ja ha dit, en més d'una ocasió, que s'oposarà si el govern espanyol porta endavant el projecte.

Després d'afirmar que "afortunadament, les caixes d'estalvi catalanes no tenen el grau de politització de les caixes de la resta Estat", Montilla ha dit: "Sí som cada vegada més conscients de la necessitat de guanyar dimensió per poder competir en el futur" .

"Les nostres caixes", ha prosseguit, "són conscients d'això, i estic segur que d'aquest procés de reflexió que elles estan tenint sortiran iniciatives per garantir millor el sector financer català del futur".

De la seva banda, el president d'ERC, Joan Puigcercós, ha dit que "hi ha un tam tam permanent per part del govern de l’estat: la sensació que es vol modificar la legislació per evitar que, per part del govern de Catalunya, es pugui condicionar o vetar el procés de concentració de caixes". Segons Puigcercós, "això seria com desvirtuar el que ha estat una garantia d’èxit territorial del model de caixes d’estalvis de Catalunya".

"Som conscients", ha afegit, "de les dificultats que hi ha en aquests moments, i no es pot tolerar que es vulgui modificar la legislació, que es pugui passar del topall del 5% de les quotes participatives i que això acabi afectant també els drets polítics d’aquestes quotes i el mapa resultant"

Puigcercós ha recordat que el president de la Generalitat va assegurar recentment que el Govern català no toleraria cap canvi en aquesta línia, però "la sensació que hi ha és que de la mateixa manera que en el seu moment van intervenir en el sector elèctric", en els dos intents infructuosos per part de Gas Natural per reconquerir el mercat energètic, "hi ha el perill que els problemes d’una caixa de Madrid amb l’ajuntament madrileny siguin excusa per modificar la legislació".

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Ton, Catalunya arruinada pel montilla., 20/05/2009 - 21:17

Si ho diu aquest home tant i tant llest i doctorat en económia... tremolem.

#1 sulfuro sulfuro, Barcelona, 20/05/2009 - 20:14

Se empieza por las confusiones, y muchos dirigentes de cajas confundieron el tuyo con el mío y se tiene que acabar con las fusiones.
Los ciudadanos pagaremos el pato porque
algunas fusiones exigirán ayudas públicas.
Lo de CCM se llevó casi todo el fondo