Publicitat
Economia · 4 de Gener de 2022. 17:21h.

Mas va ser el president que no va anar a la Xina

El professor de l'IESE Pedro Nueno va fer de mediador entre la Generalitat i una automobilística xinesa

Mas va ser el president que no va anar a la Xina

Mas, amb els executius de la companyia xinesa, al Palau de la Generalitat l'any 2011

Qui va ser el president que no va anar a la Xina per firmar un acord amb una empresa d'automòbils xinesa interessada en la construcció d'una fàbrica als voltants de Barcelona? Tot apunta que va ser Artur Mas l'any 2011 i que l'enginyer industrial, arquitecte tècnic i professor de l'IESE, Pedro Nueno, va participar en l'operació i va ser el mediador entre la Generalitat i la companyia asiàtica.

Nueno, que no esmenta ni al fabricador ni al nom del president en tot l'article publicat a La Vanguardia, va ser l'encarregat d'assessorar l'any 2011 al fabricant de cotxes xinès Huachen Automotive Group Holding que llavors estudiava implantar-se a Catalunya.

El professor del IESE fins i tot va assistir a l'acte de la de signatura d'un protocol d'intencions entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i l'automobilística xinesa per estudiar el projecte d'implantació a Catalunya de la companyia xinesa Huachen Automotive Group Holding Co., a través de la seva filial Brilliance China Automotive (Brilliance Acte).

L'acte, celebrat al Palau de la Generalitat, va comptar amb la presència dels màxims responsables de l'empresa xinesa, que van visitar les instal·lacions de l'Institut d'Investigació Aplicada de l'Automòbil (IDIADA), a Santa Oliva (el Baix Penedès), el Port de Barcelona, la Zona Franca, i de diversos proveïdors del sector de l'automòbil -algunes d'aquestes localitzacions apareixen en l'article de Nueno a La Vanguardia-.

Després de la signatura, Mas va assegurar que "el Govern de la Generalitat farà tot el que puguem perquè aquesta possibilitat sigui una realitat" i va felicitar Nueno per la seva col·laboració ja que "tot i que l'acord per fer la fàbrica no està tancat, esperem que s'arribi a bon port".

El protocol d'intencions signat aleshores, segons la nota oficial publicada el 14 de maig del 2011, establia un acord a tres bandes entre l'empresa xinesa, la Generalitat i la consultora que encapçala el professor de l'IESE Pedro Nueno, per tal d'estudiar a fons la implantació d'una nova fàbrica de cotxes.

El document signat establia que Brilliance aportaria la fabricació i la gestió industrial i comercial. La Generalitat facilitaria els terrenys per a la implantació a través de l'Institut Català del Sòl (Incasòl), facilitaria els tràmits i col·laboraria en la redacció dels estudis que siguin necessaris i la consultora de Nueno proporcionaria assessorament a l'empresa pel que fa a les relacions amb les autoritats locals, proveïdors, relacions laborals, permisos, certificacions i d'altres requeriments legals. No obstant això, segons relata l'enginyer industrial en l'article, l'acord se'n va anar en orris davant la negativa de Mas a viatjar a la Xina.

Publicitat
Publicitat

27 Comentaris

Publicitat
#17 carlos, CAStellterçol, 07/01/2022 - 11:58

Bon article que aclareix que Nueno és l'unic responsable del fracàs. Em sembla ingenu pensar que un acord s'en va en orris per aquest motiu tan infantil. Es una excusa Nueno. Mai m'ha agradat aquest personatge

#16 Marcial Heredia, el circo de la tele, 05/01/2022 - 16:19

El Astut solo viaja en barco. A poder ser por la mediterránea. Nació en la mediterránea.

#15 Borracho de Tabarnia, Barcelona, 05/01/2022 - 12:10

A sabé er tingladiyo que tendria montau el Pedro Tonueno ese, que e del Iese, y que yeva vente año dale que te pego en er garito del conde con lo de lleva to pa la China, que asín acabe yo arcolizao, pa que lo chinorro bengan a fabrica coshe barato con suerdo aun ma barato aqui. Lagarto lagarto, jabon lagarto.

#15.1 Ratafia Quim, feta amb raïm, Purgandus populus!!, 05/01/2022 - 14:42

Una copeta de ratafia, mestre? Està feta amb raïm Pedro Ximenez.....hehehehehehe

#15.2 Borracho de Tabarnia, Barcelona, 05/01/2022 - 15:07

Yo soi ma de Soberano, cosa de ombre ejpañole, pero grasia.

#14 Entre todos la mataron, Chez Titole, 05/01/2022 - 10:01

L'Arturu és més de l'Atlàntic que del Pacífic, sempre que hi hagi algún tant per cent pel tros.

#13 Arturu, Manresa, 05/01/2022 - 00:37

Así era el astut, un crack de la política.
Aún recuerdo cuando fue al notario para firmar que no pactaría con el pp, o cuando tuvo la ocurrencia de que Catalunya participase en los Juegos Olímpicos con Andorra.
Su último
A ocurrencia la indapandensia nos saldrá cara.