Publicitat
Economia · 16 de Juliol de 2012. 15:58h.

Mas no aconsegueix convèncer el Cercle amb el pacte fiscal

L'organització empresarial no es mulla per un acord "federal" o "confederal"

Mas no aconsegueix convèncer el Cercle amb el pacte fiscal

Piqué, en una imatge d'arxiu

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha insistit fins ara que hi ha un clam de la societat civil a Catalunya a favor d'un nou pacte fiscal i ha aconseguit, en efecte, el suport d'entitats com Foment del Treball o la Cambra de Barcelona algunes de les quals, per cert, tenen el suport del Govern català.

Però estava pendent el Cercle d'Economia -presidit ara per Josep Piqué- que s'ha mantingut al marge fins ara en el que ha difós aquest dilluns la seva opinió d'actualitat. El document no es mulla en excés perquè al costat de la "reivindicació d'un nou pacte fiscal" defensa també "la imprescindible reforma de l'Estat de les Autonomies". A més arriba després d'un cicle de conferències de totes les forces polítiques per explicar la seva postura.

El document admet que "a hores d’ara resulta indiscutible que s'ha consolidat una elevada insatisfacció, per diferents motius, fins i tot contradictoris, amb l'actual model autonòmic." "Per a uns, especialment a Catalunya -afegeix-, perquè impossibilita els seus plantejaments clarament sobiranistes, mentre que, en el conjunt d'Espanya, uns altres entenen que el procés ha estat un error i que convé recentralitzar l'Estat o bé, en el límit, suprimir les Comunitats Autònomes".

Però a l'hora de parlar del pacte fiscal destaca que hi ha dues opcions: un "pacte confederal". "Els qui, des de Catalunya, defensen legítimament aquesta alternativa, veuen, en la seva claredat, la manera de garantir majors recursos i superar la desconfiança que els inspira l'Estat espanyol. A més, constitueix, per alguns, un pas decisiu en el possible camí cap a la sobirania política", explica. "Per a uns altres -recorda- el Pacte Fiscal ha d'incloure's en el marc legal vigent, sense perjudici que el model permeti concrecions i asimetries en la seva aplicació en cada territori".

El Cercle considera també que "hi ha múltiples fórmules que haurien de sorgir de la negociació, encara que la diferència bàsica entre un sistema tributari basat en l'atribució de la gestió i recaptació a les Comunitats i el sistema vigent seria la mateixa que disposar o no de la “clau de la caixa”. En un marc de lleialtat constitucional, hauria de ser el mateix, encara que, l'experiència ens demostra que aquesta lleialtat no ha estat la norma".

Finalment, opina que és "imprescindible aprofundir en el debat social i polític que pugui conduir al consens que requereix una modificació d'aquesta naturalesa. I, alhora, volem expressar el nostre convenciment que qualsevol negociació resultarà estèril sense la lleialtat institucional de la qual no sempre hem gaudit".

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#12 paula, matadepera, 17/07/2012 - 16:55

PARLEN DEL Sr . PIQUE , COM A POSSIBLE RECANVI DEL Sr.RAJOY.

JA ESTA TOT DIT .

#11 jajajjajaajaaaaaa, Barceloan, 17/07/2012 - 16:26

la burguesia catalana no vol follons fer veure que son sobirnaistes vale si es el preu per enganxar mamella pero mes no

#10 El azote de los necios, Barcelona, España, 17/07/2012 - 12:38

El problema es cuando cuatro fanáticos separatistas convencen en tiempos de crisis a una significativa población sensible con discursos incendiarios...En CAT, hay muchas empresas de capital español, gran parte de lo que se produce se vende a España y con un 60% de españoles -catalanes en CAT......

#9 ramon, barcelna-c, 17/07/2012 - 10:42

Que póden esperar d'un trepa com el sr Piqué ?
Al sr Piqué l'amoína Espanya i res mes . Considera la Generalitat com a corretge de transmisió dels serveis de l'estat i res mes , per aixó només defensa els ingressos ja finalistes que arriban de Madrid .Un típic catalanet, inutil per a el país.

#8 mikelsole, Barcelona, 16/07/2012 - 21:38

Molts membres del Cercle per aquí, però suposo que tindrà uns directius i uns estatuts. En tot cas, ja veurem com acaba això de què el President Mas no convenç el Cercle.