Publicitat
Economia · 25 de Maig de 2010. 17:22h.

L'últim lapsus de Zapatero

El seu Govern atribueix la restricció al crèdit local a un "error" del BOE

L'últim lapsus de Zapatero

La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, a la roda de premsa posterior al Fòrum Econòmic de Brussel·les d'aquest dimarts (foto: ACN / Raquel Correa)

El Govern espanyol ha fet marxa enrere i ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) una "correcció d'errors" on modifica la data d'entrada en vigor de la limitació de crèdits als ajuntaments i l'endarrereix sis mesos. La ministra d'Economia l'ha atribuït a un "error" del BOE.

El BOE va publicar dilluns un primer decret que establia que els ajuntaments no podrien demanar crèdits a partir d'aquest dimarts, fet que va provocar les queixes dels consistoris i fins i tot presses per aprovar durant la jornada de domarts la signatura de crèdits. Finalment, aquest dimats la publicació del BOE estableix que la data d'entrada en vigor de la limitació és l'1 de gener del 2011 i que el decret tindrà vigència fins el 31 de desembre del 2011.

Ja a la tarda, l'Executiu de Zapatero va començar a rebre queixes dels consistoris. "Ens van trucar alcaldes preocupats i llavors ens vam adonar de l'error", ha explicat la ministra d'Economia i vicepresidenta segona, Elena Salgado, que ha afegit que "en qualsevol cas, els ajuntaments només poden endeutar-se a llarg termini per finançar inversions però no per finançar despesa corrent ni serveis socials".

L'Executiu espanyol respon d'aquesta manera a l'allau de crítiques que li van arribar aquest dilluns des dels consistoris i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), que va transmetre el seu malestar al vicepresident tercer, Manuel Chaves, en una reunió a mitja tarda. Els ajuntaments es queixaven de la celeritat de la mesura que entrava en vigor l'endemà de la seva publicació per sorpresa al BOE.

En conèixer el contingut del decret molts ajuntaments van aprofitar les últimes hores de què disposaven per signar crèdits. És el cas de Sant Cugat del Vallès, Girona, Tarragona i les diputacions de Tarragona i Lleida, que van aprovar crèdits extraordinaris per la via d'urgència. Molts altres consistoris van lamentar profundament una mesura que els impedia endeutar-se fins a l'1 de gener del 2012, més quan la majoria de les operacions ja estaven pactades i s'havien d'aprovar als plens ordinaris de juny.

Finalment el BOE d'aquest dimarts in trodueix una dotzena de correccions al decret, la més destacada de les quals assenyala que "on diu a partir de l'entrada en vigor de la present norma i fins el 31 de desembre del 2011 ha de dir a partir de l'1 de gener del 2011 i fins el 31 de desembre del 2011".

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 Nil, Barcelona, 26/05/2010 - 09:20

La sensació de desgavell i de no saber què es duen entre mans és absoluta. La bufetada que s'enduran els socialistes a les eleccions al Parlament serà de les que fan època.

#3 xavi, bcn, 25/05/2010 - 19:41

De fet el govern no ha comés més errors en els últims 7 anys

#2 Bianor, Patria de Prim, 25/05/2010 - 19:31

Em sembla que els NeoCarolingis han decidit tallar el cap d´algú.Als senyors no les serveixen els caporals sense collons que no fan els que se els mana i a demés els menteixen...

#1 Ana Isabel Vicente, Barcelona, 25/05/2010 - 19:03

De lapsus res de res. Es han llençat el globus sonda a veure si col·lava. És com ara que diuen aquí a Catalunya que no es tocarà el sou del professorat i del sector mèdic concertat, quan Castells va dir que sí i la Serna diu que no. Estem en fallida.