Publicitat
Economia · 20 de Setembre de 2011. 17:22h.

L'herència del tripartit

L'anterior Govern va deixar despeses ajornades pel 2020 per un total de més de 54.000

L'herència del tripartit

Carod-Rovira, Montilla i Saura

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha titllat d"insostenible" l'endeutament del darrer Govern tripartit, durant la presentació de l'auditoria realitzada per Deloitte. El titular del Departament ha indicat que "el ritme d'endeutament era insostenible".

Segons el conseller convergent, l'auditoria encarregada per la Generalitat augmenta el dèficit públic del 2010 a 8.452 milions d'euros, un 4,2% del PIB català, i quatre dècimes per sobre del que s'havia previst inicialment.

Aquesta variació, realitzada per la Intervenció General de l'Estat, s'ha produït perquè s'han considerat com a dèficit inversions que no estaven comptabilitzades amb aquest concepte. En concret, es tracta de despeses a les obres de la línia 9 del metro de Barcelona i d'aportacions de la Generalitat a l'Institut Català de Finances.

"No és sorprenent que s'hagi aplicat aquest criteri", ha indicat el conseller, que ha afegit, sobre el sistema utilitzat per al finançament de part de les obres de la línia 9, que "en qualsevol cas, s'ha acabat aquest mètode de concessions".

Mas-Colell ha alertat que la major part del dèficit es concentra en sanitat i obres públiques, i que una part dels compromisos de pagament són "a llarg termini". "Un de cada tres euros que es va gastar el 2010 no tenia cobertura d'impostos darrere".

En aquest sentit, el membre del Govern ha afegit que l'auditoria ha mostrat despeses ajornades fins més enllà del 2020 per un total de més de 54.000 milions. Mas-Colell ha avançat que els pressupostos del 2012 seguiran amb les retallades per reduir el dèficit públic.

Aquesta situació, amb data de 31 de desembre del 2010, justifica, segons Mas-Colell, la política de retallades de la Generalitat. Amb aquest panorama, la contenció de la despesa que ha començat aquest 2011 "haurà de continuar durant el 2012, per estar en els requisits dels escenaris d'estabilitat europeus", ha afirmat. Aquests requisits situen el dèficit màxim en l'1,3% del producte interior brut.

Mas-Colell també ha explicat que el Govern analitzarà "amb cura extrema" els suggeriments que fa Deloitte per millorar l'estat financer de la Generalitat. Ja ha descartat, però, apujar els impostos que té transferits l'Executiu. I ha considerat necessari el pacte fiscal amb el Govern espanyol, perquè el model de finançament actual "és insuficient".

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#13 Asqueada, b, 21/09/2011 - 18:27

Tenemos los peores políticos del mundo. No saben ni contar y claro menos administrar. Ah! eso sí, a "puñao" y "descontrolao" "ni ton ni son" para embajadas , subvenciones para el idioma de un tal territorop indio.... con dietas, hoteles.......

#11 datos, b, 21/09/2011 - 10:18

Mientras sacan la imprenta para - ir tirando de bonos patrióticos -Mas a punto de quiebra va dando subvenciones -regalando dinero como sus predecesores:

Cercle d'Estudis Sobiranistes, Omnium Cultural, Fundacio Trias Fargas, Pro Seleccions, Somescola, etc y no dan de comer como Caritas

#10 Ricard, St. Sadurní, 21/09/2011 - 09:03

La paraula "tripartit" ha de ser un insult.

#9 Trinity, BCN, 20/09/2011 - 20:37

parlar de "tripartit" en sentit despectiu es presta a confusió ara que tenim el nou CiUiPP que el primer que ha fet és treure l'impost de succesions i el pirmi, retallar ensenyament i sanitat i pactar amb els fascistes...

#9.1 Joan, Barcelona, 21/09/2011 - 08:28

Visca la demagògia!

#8 José Miguel, El Prat de Llobregat, 20/09/2011 - 20:23

Això es un expoli