Publicitat
Economia · 1 de Març de 2011. 15:03h.

L'herència de Serra

El benefici de Catalunya Caixa cau més del 30%

L'herència de Serra

Narcís Serra, quan va prendre possessió com a president de Caixa Catalunya, amb Josep Maria Loza, que llavors era director general de l'entitat

El resultat net comptable agregat de les entitats fusionades a Catalunya Caixa (Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa) el 2010 va ser de 76,6 milions d'euros, fet que suposa un descens del 30,6% respecte al 2009.

Aquestes dades no tenen en compte l'efecte fiscal vinculat al procés de fusió de les tres entitats. Si aquest efecte es tingués en compte, el resultat net seria de 109,1 milions.

D'altra banda, el percentatge de reserves de capital en relació amb el risc ponderat, conegut com a core capital, és a hores d'ara del 6,9% (un 6,5% al final de 2010), el que està per sota de les exigències mínimes del Govern espanyol i del Banc d'Espanya (8% per a bancs i 10% per a caixes).

El director general de l'entitat, Adolf Todó, ha afirmat aquest dimarts, durant la presentació dels resultats, que "el més probable és que la nostra referència hagi de ser el 10%, i necessitarem una recapitalització d'entre 1.500 i 1.700 milions".

Preguntat sobre si aquesta quantitat serà demanada al fons de reestructuració ordenada bancària (Frob), Todó ha indicat que "és una opció més", sense descartar d'altres possibilitats.

També ha assegurat que, després d'adoptar una estructura bancària per al negoci de l'entitat, "la sortida a borsa és una alternativa que analitzarem, però em sembla que no és la que té més possibilitats".

L'entitat va reduir el 2010 tots els seus marges, concretament un 33,4% el d'interessos -que inclou la no renovació de grans crèdits sindicats-, un 26,5% el de negoci, un 29,4% el marge brut i un 27,5% el marge d'explotació.

La taxa de morositat s'ha situat en el 5,41%. Amb un 7% de crèdits dubtosos sobre el total de crèdits, Catalunya Caixa ha empitjorat la seva posició respecte a altres entitats perquè ha optat per adjudicar actius en lloc de refinançar, el que ha defensat per poder posar en valor aquests actius.

D'altra banda, en aquest primer semestre del 2011 es completarà la reestructuració de plantilla (amb 1.300 empleats menys) i oficines (amb 395 sucursals menys, el 25% de la xarxa), així com a la integració informàtica, ha assenyalat el director general adjunt , Jaume Masana.

Respecte a l'anunci fet pel president Zapatero en el sentit que Qatar invertirà 300 milions en caixes espanyoles, Todó ha considerat que "qualsevol inversor serà benvingut", però que amb aquesta xifra, "no es tracta d'un actor rellevant en el procés de recapitalització de les caixes".

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 joan, manresa, 01/03/2011 - 17:37

El Casal,17,25h.--No entenem com Srs.com els de la fotu---i algun altre--encare cuntinuen en llocs de privilegui després de lo que han fet amb Caxa Manresa,poden sentirse ben orgullossos,per uns cu....s.No tenen vergonya....¡¡¡ Alguns u habian de dir....!!!!!

#1 antonio, Santillana, 01/03/2011 - 16:55

En esa casa se han llegado a refinanciar refinanciaciones, cuando todo caiga, que caera por su propio peso, ya veremos donde estan los beneficios.