Publicitat
Economia · 5 de Març de 2013. 22:31h.

Les pèrdues de Bankia amenacen Iberia

L'entitat bancària és el màxim accionista del grup IAG, tot i que els vaguistes culpen British Airways

Les pèrdues de Bankia amenacen Iberia

Vaguistes d'Iberia, al Prat, en una foto d'arxiu

Bankia té un paquet de control en moltes de les grans empreses considerades estratègiques per a la capital espanyola. La més sonada, sens dubte, és Iberia. Caja Madrid va participar en la privatització de l’aerolínia el 1999 per assegurar que el centre d’operacions no es mogués.

De fet, en aquella època Iberia funcionava amb un sistema de triple hub: Madrid concentrava la majoria de vols transatlàntics, Barcelona bona part dels vols europeus i Miami enfilava els viatgers que arribaven de Madrid cap a un bon nombre de ciutats centreamericanes.

Poc després de l’entrada de Caja Madrid al capital d’Iberia, es va procedir a una concentració total a Madrid: Van tancar el hub de Miami i van marxar de Barcelona, mentre l’Estat inaugurava una terminal nova de trinca per a la nova Iberia “privada”: la T4 de Barajas.

L’Estat no va escatimar recursos per a la nova casa de l’aerolínia, posar en marxa la terminal va costar 6.000 milions d’euros, mil més que el pressupost sencer per a ensenyament de la Generalitat de Catalunya l’any passat.

Quan Iberia es va fusionar amb British Airways, Caja Madrid es va convertir en el primer accionista de la nova International Airlines Group (IAG), amb una participació del 12,1%. Actualment Bankia té unes pèrdues latents per aquesta participació de prop de 300 milions d’euros.

Però la situació es complica, perquè els treballadors d’Iberia estan en peu de guerra pel que entenen que és un “desmantellament” de l’antiga aerolínia de bandera. A més de les que ja s’han produït, els sindicats han convocat dues onades de vagues per al mes de març.

De moment el focus està sobre la pota anglesa de la fusió. Però si l’Estat, que ara es percep com a garantia de la hispanitat d’Iberia a través de la nacionalitzada Bankia, vengués el seu paquet de control, el conflicte polític es faria insostenible. Això explica que les intencions de vendre Iberia de Goirigolzarri, el president de Bankia, s’hagin perdut a mig camí de la Moncloa i el Ministeri de Foment.

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#7 Albert, Terrassa, 06/03/2013 - 16:30

Pepa perez colonitzem espanya, fem un genocidi cultural i intentem destruïr tota la vostra cultura i llengua, fem exiliar centenars de milers d'espanyols, en fusilem uns centenar de milers més, i desprès en parlem.. Ciutadans del món vosaltres? Si en proutes feines sabeu parlar la vostra llengua..

#6 Jordi, Martorell, 06/03/2013 - 12:59

Em sap greu pels treballadors, peró me'n alegro si desapareix la companyia de bandera rojigualda que ha estat complice actiu durant tantes decades per a que l'aeroport de BCN fos de 2ª regional.

#6.1 Pepa perez, Madrid, 06/03/2013 - 14:47

Gente como tú, con ese complejo agudo de inferioridad, son muy peligrosos para la estabilidad de un pais y la paz social, sentimientos que llevan a guerras y muertes. Hay que ser más ciudadano del mundo. Cataluña no eres tú,es mucho más y os la estais cargando con vuestro odio provinciano

#6.2 Jordi, Martorell, 06/03/2013 - 18:33

Pepeta, au guarda't el manual de psicològia barata. Potser tinc complexe d'inferioritat respecte a un Suec, però respecte a vosaltres? Tu alucines!!

#5 Cartanya, bcn, 06/03/2013 - 12:53

Espero la desaparició d`Iberia amb el mateix anhel que alguns i van posar per fer desapareixia Spanair, quan la Generalitat i va posar diners, per disposar d`una línea que dones servei a Catalunya. BAY; BAY IBERIA!!!

#5.1 iberia bilbao, bilbao, 06/03/2013 - 14:11

Como trabajadora de iberia, te doy las gracias por tu comentario. Revanchas como las tuyas seguro que son la solucion a los problemas de millones de trabajadores de este pais. El que haya deseado la desaparicion de JK no merece mi respeto, pero tu tampoco.

#4 Pep, Vic, 06/03/2013 - 09:04

Bankia es el projecte d'Espanya de fer a Madrid el banc més gran d'Espanya (no el tenien) a partir d'aquí finançar els projectes per centralitzar a Madrid serveis privatitzats que abans eren públics per mermar Catalunya.

#2 ccc, bcn, 06/03/2013 - 03:16

no hi ha cap notícia de Catalunya Caixa?