Publicitat
Economia · 26 d'Abril de 2009. 17:11h.

"Les caixes catalanes no han estat mai polititzades"

Francesc Cabana defensa "el model català de caixes"

"Les caixes catalanes no han estat mai polititzades"

Francesc Cabana

L'especialista en economia catalana Francesc Cabana afirma en un article publicat al diari Avui, titulat "El model català de caixes", que "les caixes catalanes no han estat mai polititzades". Cabanas respon a un altre article del catedràtic d'Esade Miguel Trias Sagnier, en el qual nega l'existència d'aquest "model català", i diu: "I tant que hi ha un model català de caixes!".

Segons Cabana, "l’operativa de les caixes catalanes ve de més enllà de l’etapa Vilarasau que, com ell diu, va ser el modernitzador de La Caixa gran. El creador del model de caixes fou Francesc Moragas, fundador el 1905 i director general de La Caixa fins a la seva mort, el 1935".

Afegeix que "les caixes catalanes no han estat mai polititzades, com insinua el professor Trías, com Caja Madrid o la de Castilla La Mancha, ni controlades per l’Església -que té una altra feina- com la Caja Sur cordovesa", i afirma que "Caja Madrid va adoptar el model gràcies a un director tarragoní, que coneixia bé l’operativa catalana".

"Cap comunitat de l’Estat", prossegueix, "té deu caixes com Catalunya. Cap comunitat té el percentatge tant alt de dipòsits a les caixes amb relació als bancs. Cap comunitat de l’Estat té arrelada en la seva tradició popular el significat social i cultural de les caixes".

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#7 Hayek, Barcelona, 27/04/2009 - 09:54

M'en refio més de Trias Sagnier que d'aquest paio que ha menjat molts anys del govern català. Potser estan menys polititzades que a la resta de l'Estat però que ho estan, això és ben segur. Quan comenci a intervenir el Banc d'Espanya ja riurem

#6 fly, bcn, 27/04/2009 - 08:58

Clar, per això la caixa catalunya li va donar 400 milions a la sexta (Roures) que no tornarà a veuere mai més. Això sí, el que no es pot negar es que quan li executen la hipoteca algun desgraciat, sí que els és igual a quin partit voti.

#5 pepillo, barcelona, 26/04/2009 - 22:42

Debe ser que el señor Cabana compara la politización de las Caixes con la de Banca Catalana, donde estuvo él, y claro, ni punto de comparación.

#4 Jaume, Figueres, 26/04/2009 - 20:21

A Espanya són molt més polititzades que a Catalunya. Ho demostra que Narcís Serra només té un càrrec honorífic a Caixa Catalunya, mentre que el president socialista de Caja Castilla-la Mancha, Hernández Moltó, en tenia plens poders executius.

#3 David, Barcelona, 26/04/2009 - 19:25

Em fa molta gracia aquest senyor dient això. Qui és el president de Caixa Catalunya? Qui són els directius d'AGBAR (La Caixa)? i molts altres exemples.