Publicitat
Economia · 2 de Maig de 2017. 11:07h.

L'empresari amic de Mas paga impostos a Irlanda

La CUP denuncia que Víctor Grífols rebrà la Creu de Sant Jordi malgrat traslladar el 75% de l'activitat de la multinacional a Dublín

L'empresari amic de Mas paga impostos a Irlanda

Artur Mas, amb Víctor Grífols, en una foto d'arxiu

Víctor Grífols, president fins fa pocs mesos de la multinacional farmacèutica Grífols, ha estat un dels empresaris que més suport va oferir a l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, al llarg del procés. "Tiri endavant, no s'arronsi", li va dir públicament l'any 2014. No obstant això, l'empresa amb seu a Sant Cugat va decidir l´octubre del 2015 traslladar el 75% de l´activitat del grup a Irlanda, un país que és en el punt de mira d'Europa pels beneficis fiscals que ofereix a les companyies.

El vicepresident financer de l'empresa, Alfredo Arroyo, i la directora de relacions amb els inversors, Núria Pascual, van admetre aleshores que els avantatges fiscals i "l'estabilitat" d'Irlanda van jugar a favor d'instal·lar a Dublín el seu centre mundial d'operacions de biocència, responsable del 75% de les seves vendes.

Tanmateix, la Generalitat ha decidit enguany concedir la Creu de Sant Jordi a Víctor Grífols per "la seva singladura al capdavant d'una empresa familiar que al llarg dels darrers anys ha viscut un accelerat procés d'internacionalització i creixement, fins a arribar a ser un referent en el camp dels productes plasmàtics, en tant que ha esdevingut una de les principals productores mundials del sector dels hemoderivats".

Aquesta decisió va ser criticada per la CUP en el darrer ple al Parlament. La diputada Eulàlia Reguant va retreure al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que es guardoni a "aquells qui de manera egoista i insolidària busquen eludir" impostos i va recordar que va traslladar "la seva seu financera a Irlanda per aprofitar els avantatges fiscals".

També va denunciar que la "farmacèutica, segons un informe Intermón Oxfam, té tretze filials en paradisos fiscals". "No creu que es pot entendre d'això que el Govern se situa al costat d'aquells qui busquen no pagar impostos allà on facturen i generen beneficis?", li va demanar. Puigdemont, per la seva banda, va defensar que "el senyor Víctor Grífols, la seva empresa, que està molt arrelada, no pas a Irlanda, sinó a Parets del Vallès, és en aquests moments un dels referents, probablement el referent més important que hi ha al món en el seu sector farmacèutic".

"Arrelada a Parets, amb el 75 per cent de la seu financera a Irlanda: la seu financera, 75 per cent a Irlanda. L'elusió fiscal és una pràctica a erradicar, i el primer pas és demostrar-ho amb els valors que es premien i guardonen", li va replicar Eulàlia Reguant que també va recordar que el Parlament es va comprometre a "prohibir l'entrega de guardons i distincions esportives i culturals a persones que duen a terme la major part de la seva activitat a Catalunya, però que tenen el seu domicili fiscal a països considerats paradisos fiscals". "Aquest n'és el cas", va reblar.

Publicitat
Publicitat

35 Comentaris

Publicitat
#18 Josep Pagès i Canaleta de Cardedeu ..ESTACION DE TREN SIN MARQUESINAS NI UNABUENA MAQUINA DE REFRESCOS QUE FUNCIONE , SOU UNA VERGONYA PER L´ESQUERRA CUAN DONEU SUPORT A LA DRETA CORRUPTA DEL PDECAT= CONVERGENCI, 02/05/2017 - 16:06

JO Saben aixoarafaixuna pregunta .¿ Cuans Empresaris "CATALANS O ESPANYOLS " Que estan a Catalunya PAGAN
ELS IMPOSTOS FORA DE CATALUNYA I DE ESPAÑA ?Estos son la Gent Rica les RENTES ALTES QUEL GOVERN CATALÀ NO ELS VOL PUJAR ES IMPOSTOS .

#17 luis, barcelona, 02/05/2017 - 15:28

Los beneficios recaudatorios del impuesto CATALAN sobre el azucar, no llega ni de lejos a todo la que ha movilizado el HEREU PUJOL
Que somos algo pavicos. ¿No os habeis dado cuenta?

#16 sid, bcn, 02/05/2017 - 15:09

és una notícia antiga, recordo quan va sortir com des de Grifols deien que era per estalviar impostos i per la situació política inestable. Els de grífols són uns cínics, la lien i marxen per veure com d'altres reben les llets.

#15 Josep-Maria , Barcelona, 02/05/2017 - 15:00

Potser si no estigués fora de Cat. (bona part de l'empresa), Grífols no hauria gosat defens. la posic. de Mas., per por a represàlies mitjanç. hisenda, etc. Un govern sempre et pot dificultar l'activ. empresarial. Dit això, sembla clar que no és fàcil justificar satisfactòriam. Aquesta creu de S. Jordi.

#14 Alejandro, Barcelona, 02/05/2017 - 14:46

Y esto no lo sabían las administraciones catalanas, los políticos catalanes, que ha tenido que ser la CUP quien lo denuncie? ¡¡Vergüenza de políticos!!

#14.1 Karhu, Bcn, 02/05/2017 - 15:25

A los desquicios de ciu se la sopla, mientras aporte. Lo curioso es que sea la cup, y no C's, PP, o PSOE... no se quieren manchar acusando a una farmaceutica? Porque, me diras que no tienen intereses en criticar el independentismo con ello ;)