Víctor Grífols, president fins fa pocs mesos de la multinacional farmacèutica Grífols, ha estat un dels empresaris que més suport va oferir a l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, al llarg del procés. "Tiri endavant, no s'arronsi", li va dir públicament l'any 2014. No obstant això, l'empresa amb seu a Sant Cugat va decidir l´octubre del 2015 traslladar el 75% de l´activitat del grup a Irlanda, un país que és en el punt de mira d'Europa pels beneficis fiscals que ofereix a les companyies.
El vicepresident financer de l'empresa, Alfredo Arroyo, i la directora de relacions amb els inversors, Núria Pascual, van admetre aleshores que els avantatges fiscals i "l'estabilitat" d'Irlanda van jugar a favor d'instal·lar a Dublín el seu centre mundial d'operacions de biocència, responsable del 75% de les seves vendes.
Tanmateix, la Generalitat ha decidit enguany concedir la Creu de Sant Jordi a Víctor Grífols per "la seva singladura al capdavant d'una empresa familiar que al llarg dels darrers anys ha viscut un accelerat procés d'internacionalització i creixement, fins a arribar a ser un referent en el camp dels productes plasmàtics, en tant que ha esdevingut una de les principals productores mundials del sector dels hemoderivats".
Aquesta decisió va ser criticada per la CUP en el darrer ple al Parlament. La diputada Eulàlia Reguant va retreure al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que es guardoni a "aquells qui de manera egoista i insolidària busquen eludir" impostos i va recordar que va traslladar "la seva seu financera a Irlanda per aprofitar els avantatges fiscals".
També va denunciar que la "farmacèutica, segons un informe Intermón Oxfam, té tretze filials en paradisos fiscals". "No creu que es pot entendre d'això que el Govern se situa al costat d'aquells qui busquen no pagar impostos allà on facturen i generen beneficis?", li va demanar. Puigdemont, per la seva banda, va defensar que "el senyor Víctor Grífols, la seva empresa, que està molt arrelada, no pas a Irlanda, sinó a Parets del Vallès, és en aquests moments un dels referents, probablement el referent més important que hi ha al món en el seu sector farmacèutic".
"Arrelada a Parets, amb el 75 per cent de la seu financera a Irlanda: la seu financera, 75 per cent a Irlanda. L'elusió fiscal és una pràctica a erradicar, i el primer pas és demostrar-ho amb els valors que es premien i guardonen", li va replicar Eulàlia Reguant que també va recordar que el Parlament es va comprometre a "prohibir l'entrega de guardons i distincions esportives i culturals a persones que duen a terme la major part de la seva activitat a Catalunya, però que tenen el seu domicili fiscal a països considerats paradisos fiscals". "Aquest n'és el cas", va reblar.