Publicitat
Economia · 22 de Febrer de 2011. 18:41h.

L'embolic de CiU amb l'automòbil

El suport nacionalista als concessionaris irrita als fabricants

CiU, PP, PNB i BNG han propiciat l'aprovació d'una esmena a la llei d'economia sostenible que modifica la normativa que regulava les relacions comercials entre els concessionaris del sector de l'automòbil i els fabricants, fet que ha provocat la protesta d'aquests últims.

Fins ara, els concessionaris estaven obligats a vendre tots els vehicles que els lliuraven els fabricants. Amb aquesta esmena, podran tornar en un termini de 60 dies els automòbils que no hagin venut, en les mateixes condicions en què els van adquirir.

Como a reacció, els fabricants d'automòbils, agrupats a l'Associació Nacional de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac), han amenaçat de replantejar-se les inversions, inclosa la participació en el Saló de l'Automòbil de Barcelona, que es farà al maig.

El president de l'Anfac, Francisco Javier García Sanz, ha assegurat que se senten "traïts" per la l'aprovació de la nova norma, que ha qualificat d'"injustificada i inoportuna" i que posa en perill els "llocs de treball de moltes famílies que viuen del sector".

De la seva banda, el ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, ha demanat al PP i a CiU que recapacitin perquè l'esmena "no entri en vigor". Ha afegit que els fabricants "vendran els cotxes directament" i tindran els seus propis canals de comercialització, el que suposarà el tancament de concessionaris, de manera que aquesta modificació "és dolenta per a tots".

I el diputat del PSC i portaveu adjunt del grup socialista al Congrés, Daniel Fernández, ha afirmat que CiU “ha participat en un cop d’estat econòmic contra la indústria automobilística, una de les més importants de Catalunya”, amb el seu suport a una esmena que podria causar greus perjudicis al sector. També li ha demanat que "rectifiqui inmediatament".

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha assegurat que no hi hagués hagut conflicte amb el sector de l’automoció si el Govern espanyol hagués complert amb la seva obligació y hagués impulsat la llei de distribució com li va exigir el Congrés dels Diputats amb la aprovació de diferents iniciatives. Duran ha admès que l’esmena ha provocat una reacció negativa en els fabricants i positiva en el sector de la distribució.

Por això, ha afirmat: “CiU està d’acord en que cal trobar una solució i comparteix en aquest sentit el que el Govern [espanyol] vol fer, però cal recordar que el Ministeri ha tingut molt temps per fer-ho i no ho ha fet”. I ha afegit: “Aquesta esmena s’hauria pogut estalviar si el Govern [espanyol] hagués complert l’acord que el propi Parlament va legislar, perquè es veiés obligat a presentar una llei de distribució, previ diàleg amb els dos sectors i això, el ministre Sebastián, ha estat incapaç de fer-ho”.

A més el president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha reunit aquest dimarts per separat al seu despatx oficial amb les associacions automobilístiques de fabricants i d'importadors per tractar el conflicte creat amb els concessionaris per la nova normativa de distribució de vehicles. Mas ha explicat als representants del sector de l’automòbil que s’adreçarà als grups parlamentaris que pertoqui per reequilibrar la situació i fer-la tornar al punt inicial, abans que s’aprovessin els canvis legislatius que han provocat la protesta de fabricants i importadors de vehicles.

Això serà possible en el benentès que en pocs mesos cal fer una nova llei de distribució comercial que ajudi al conjunt del sector de l’automoció i trobi un punt d’equilibri entre tots: fabricants, proveïdors, importadors i distribuïdors, així com a l’exportació i a l'ocupació.

Treballadors de Nissan en una protesta davant el Parlament
Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 VIDA, BCN, 24/02/2011 - 19:56

¡Tremendo el tema! En el tripartito eran 3, con poca experiencia de ir juntos, de orígenes, evoluciones e ideología diferentes. Éstos son una federación de dos y con años de convivencia.

#2 Jordi Trencavel, Mollet, 22/02/2011 - 22:02

Fabricants de cotxes , bancs ,ryan air , tots escamya pobres .Els diners que costa mantenir tot això es podrien dedicar a altres industries

#1 Josep Portero, Terrassa, 22/02/2011 - 20:40

El govern dels milooooooors!