Publicitat
Economia · 8 de Juny de 2010. 19:00h.

L'altre copagament

Un metge de la Teknon proposa un "ticket moderador" per a la sanitat pública

L'altre copagament

Una dona és atesa en un ambulatori sanitari

El doctor Pere Comas, neuròleg del centre mèdic Teknon i cap de neurologia en excedència de l'hospital de Martorell, es mostra en un article realitzat per a e-notícies a favor del copagament sanitari, mitjançant el sistema del "ticket moderador".

Inicialment, afirma que "Catalunya necessita amb urgència un nou model sanitari", i que "l'actual model està en crisi". Al seu parer, una de les raons d'aquesta situació és la "fallida econòmica del sistema sanitari".

Entre les mesures que proposa per salvar la crisi, es troba l'establiment d '"un tiquet moderador de pagament dels actes mèdics, proves i receptes, amb retorn en tres dies del 75% per visites i proves. El pacient assumirà el cost del 10% de l'ingrés hospitalari amb un límit màxim, essent les rendes baixes excloses, amb desgravació fiscal o exempció a partir de certa despesa (malalties greus o cròniques, tractaments específics)".

Afegeix que "el tiquet moderador comporta una visita mèdica adequada (en nombre, temps dedicat i d'espera, ben remunerada). Està comprovat que es redueix el nombre de visites, es disposa de més temps, i per tant, major qualitat i major o igual remuneració. Amb aquesta proposta no falten metges".

"En relació al tema de farmàcia", s'afirma: "L'usuari compra els fàrmacs amb recepta electrònica i presentació del fàrmac adaptada a les dosis prescrites, i es retorna a l'usuari el 75% als tres dies". S'afegeix que "la farmàcia es finançia per l'usuari bàsicament", i es plantegen dos "excepcions: rendes baixes i tractaments específics".

Es diu finalment que "la clau del nou sistema és el ticket moderador, que fa possible una visita mèdica adequada (en nombre, temps dedicat i d'espera, ben remunerada)", així com "menys visites, més temps dedicat al pacient i, per tant, una major qualitat i major remuneració. Això ", es conclou," fa possible que la relació metge-malalt esdevingui el nucli del nou sistema".

L'article

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 David, Cornellà, 12/06/2010 - 13:01

Exacte. I quan un vell no vagi al metge, tot i tenir alguna molèstia, i aquesta molèstia es converteixi en un infart mortal, què fem? El que el metge erra, ho tapa la terra, oi?

#2 peret comasa, andorra la vella, 11/06/2010 - 20:38

El problema no és el de no saber com funciona la pública, estem parlant d\\\'un metge assessor d\\\'erc en temes de salut... ara entenc per que el tripartit no sap ni que vol ni cap a on anar.

#1 Joan, Girona, 10/06/2010 - 19:20

El que demostra aquest suposat metge es que no sap com funcionen , ni ha anat a cap CAP. Un altre que com que treballa a la privada no sap ni com funciona la SS. Abans de escriure rucades que es doni una volta per els ambulatoris