Publicitat
Economia · 13 de Maig de 2009. 21:06h.

L'ajuda a l'automòbil: tret per la culata?

La subvenció per a la compra de cotxes pot produir l'efecte contrari al previst

L'ajuda a l'automòbil: tret per la culata?

Publicitat sobre descomptes per la compra de cotxes

L'anunci realitzat durant el debat sobre l'estat de la nació pel president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, de concedir ajuda directes a la compra d'automòbils ha provocat una considerable polèmica. Fonts del sector de l'automoció creuen que es corre un gran risc que aquesta mesura produeixi un resultat contrari al esperat.

D'entrada, el plantejament de Zapatero és només una proposta, ja que, segons la seva intervenció, l'ajut serà de 2.000 euros, que es reuniran de la manera següent: 500 euros de l'administració central, 500 euros de la comunitat autònoma on es compri el vehicle i mil euros del sector, sense que hagi quedat clar si aquesta aportació procedirà dels fabricants, dels concessionaris o d'ambdós.

El conseller d'Economia de la Generalitat, Antoni Castells, ja ha dit que "és un mesura que em sembla pertinent, però s'ha de mirar amb molta atenció". En el cas de Catalunya, amb una mitjana de 9.300 vehicles matriculats al mes, segons les xifres de la patronal de fabricants, Anfac, el cost se situaria en uns 56 milions d'euros anuals.

La directora econòmica d'Anfac, Aránzazu Mur, ha considerat necessari aquest nou pla d'ajuts, afegint que en principi "estan disposats" a aportar part de les ajudes i ha dit que consideren "adequat" el repartiment de les mateixes.

Al marge que es pugui aconseguir l'acord de les comunitats autònomes i dels empresaris del sector, la proposta implica un risc: si no s'aplica immediatament, pot provocar que, de moment, les vendes baixen encara més.

El motiu és que els potencials compradors, lògicament, esperaran a que aquestes ajudes entrin en vigor per poder acollir-se a les mateixes. Aquesta actitud pot provocar que, mentre es mantingui la incògnita sobre l'aplicació de l'ajut i aquesta no entri en vigor, pot produir una caiguda de les vendes de vehicles.

De fet, aquest dimecres la cadena Ser facilitava dades del Saló Internacional de l'Automòbil que indiquen que, des de l'anunci de les ajudes al sector, s'ha produït una brusca aturada en les vendes que es registren al certamen. És a dir, que, segons com vagin les coses, el tret pot sortir per la culata.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 basora, sestao, 14/05/2009 - 22:50

Ya se preocupa el PP de poner palos en las ruedas y en Madrid con una disculpa peregrina no los darán. Si alguien vive de la crisis es lógico que no quiera se arregle.

#3 Àlex, Sant Cugat del Vallès, 14/05/2009 - 03:03

L'Antoni Castellà ha passat de la oposició al Govern? què ha passat amb en Castells?

#2 Ramon de les olives, Barcelona, 13/05/2009 - 23:02

Aquests polítics no són diputats per generació espontània sino gràcies als seus votants. Les responsabilitats és dels votants. Malauradament, per aquesta inconsciència no hi ha píndola del dia després.

#1 maxim, Barcelona, 13/05/2009 - 22:39

L:\'anunci de ZP al anunciar l\'ajut a la compra d\'automobils ha frenat l\'euforia de vendas al Saló...i Montilla dona 300 millions a VW i diu que no hi ha diners per donar ajuda al consumidor: Quins politics !!!!!