Publicitat
Economia · 14 de Novembre de 2011. 19:42h.

La veritat sobre el PER

El subsidi agrari per a aturats d'Andalusia i Extremadura es va crear fa 27 anys

La veritat sobre el PER

Felipe González, creador del PER, en un míting de la campanya del 20-N

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha provocat una nova polèmica amb unes declaracions qüestionant la necessitat del PER i comparant l'esforç dels pagesos catalans amb el cobrament del PER a Andalusia i Extremadura per estar "a la barra de bar". De fet, el Pla d'Ocupació Rural, el PER, ja no té aquest nom. Ara és el Profea, Programa de Foment de l'Ocupació Agrària.

Aquest subsidi és un derivat del sistema a què es poden acollir els treballadors del camp en situació d'atur, que no estan dins del règim general de la Seguretat Social. Està dins del Règim Especial Agrari de la Seguretat Social (510.000 afiliats en aquests moments), i va ser creat fa 27 anys (el 1984) per a Andalusia i Extremadura, tot i que després ha experimentat alguns canvis.

Per acollir-se al règim especial s'ha de pagar una mitjana de 50 euros mensuals -conegut com a segell agrícola-, que juntament amb les peonadas -jornades de treball agrari- que s'exigeixin en cada cas, dóna dret a una prestació que és sempre inferior en temps i quantitat a les prestacions del règim general.

El subsidi agrari té un límit de sis mesos, mentre que en el règim general la prestació pot arribar als dos anys. El subsidi es deriva d'aquest règim. De fet, és el subsidi del règim especial agrari més un pla anual d'inversions al medi rural, que es va crear també el 1984.

La regulació de 1984 es va canviar el 2002 dins del conjunt de mesures conegut com el cop de decret del Govern del PP, i va passar a denominar-se Acord per a l'Ocupació i la Protecció Social Agrària (Aepsa). El 2003 el subsidi es va configurar com una renda agrària pels casos dels jornalers que van quedar exclosos del subsidi agrari per l'augment dels requisits exigits pel decretazo del Govern del PP, i des de llavors s'anomena Profea (Programa de Foment de l'Ocupació Agrari) .

El 2010, per exemple, Andalusia va rebre un total de 138,6 milions d'euros per a obres d'infraestructura al medi rural, una quantitat que complementa la Junta d'Andalusia amb altres 4,47 milions. La participació com a treballador en aquestes obres completa el nombre de peonadas exigides per rebre la prestació per atur.

Aquesta prestació suposa actualment com a mitjana uns 420 euros mensuals (el 80% del salari mínim interprofessional), per un màxim de sis mesos. El mínim de peonadas exigides és de 35. El número de perceptors del subsidi agrari a Andalusia és de 37.500, i de la renda agrària, 36.000.

La polèmica deriva de que la certificació que s'ha realitzat el nombre mínim de peonadas exigides per cobrar el subsidi està a càrrec dels ajuntaments. Els crítics d'aquest sistema argumenten que és una forma d'aconseguir l'anomenat vot captiu (vot a canvi de la certificació de les peonadas). Els defensors del sistema al·leguen que ha estat un mètode molt important per mantenir l'equilibri de la societat rural a Andalusia i Extremadura.

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#2 Francisco Javier, Barcelona, 15/11/2011 - 10:04

Muy buena la aclaración de lo que supone el PER y de su repercusión económica, que es miserable para las cuentas del estado y muy importante para estas personas. Desgraciadamente, seguirá existiendo gente ignorante y sesgada. La España profunda de siempre, que en el norte es muy fuerte.

#2.1 Martinet, Dresden, 15/11/2011 - 11:39

Molt bona, aquesta!
Això que els espanyols com tu anomeneu "justícia", a França o Alemanya en diuen "compra de vots" i "caciquisme", tots dos delictes eradicats als seus països.
"La España profunda" no és cap indret físic, és un estat mental que la gent com tu arrossega enllà on vagi.

#2.2 Joan, Barcelona, 15/11/2011 - 11:45

Mira, un altra que està content que li fotin mà a la butxaca per subvencionar (alguns) ganduls

#1 Terraxa, Terrassa, 14/11/2011 - 19:59

Fa 20 anys, al primer viatge de feina que vaig fer a Andalusia, un client em va dir: "lo catalane sois tonto, tenei que pedí la independensia", jo flipava, i llavors em va ensenyar la plaça del poble (on hi ha els bancs), era el dia que tocava cobrar i estava ple de gent amb monos de treball.

#1.1 pepillo, barcelona, 14/11/2011 - 23:23

¿Y no le explicaste a tu cliente, sólo como otro ejemplo, el PER de TV3, no precisamente de 420 euros mensuales? Lo tienes hoy en esta misma página.
http://comunicacio.e-noticie s.cat/35-hores-a-la-setmana-a- tv3-59053.html

#1.2 Jordi, Barcelona, 15/11/2011 - 08:55

Pepillo, tv3 ens la paguem els catalans, de la mateixa manera que els andalusos es paguen el seu canal Sur. El Per, en canvi, el paguem tots i només s'hi poden acollir andalusos i extremenys. Una cosa és ser espanyolista i l'altra idiota, però el més trist és ser ambdues coses.