Publicitat
Economia · 23 de Juny de 2010. 19:53h.

La UE multa l'empresa Roca amb 39 milions

Sanció global de 600 milions a 17 fabricants de lavabos per concertar preus

La UE multa l'empresa Roca amb 39 milions

El comissari de Competència de la UE, Joaquín Almunia, anunciant la sanció aquest dimecres (foto: ACN / Raquel Correa)

L'Executiu comunitari farà pagar a l'empresa catalana Roca una sanció de gairebé 39 milions d'euros per haver concertat preus amb altres 16 empreses de material sanitari, dins d'una multa conjunta de més de 600 milions d'euros.

Així ho ha anunciat aquest dimecres el comissari de Competència, Joaquín Almunia, que ha explicat que Roca va formar part durant 12 anys d'un càrtel de companyies de construcció de lavabos, banyeres i aixetes que afectava sis Estats membre (Alemanya, Àustria, Itàlia, Bèlgica, França i els Països Baixos).

"Les conseqüències negatives del cartel poden anar més enllà de les fronteres dels països on les empreses involucrades estan establertes", ha dit Almunia, que ha explicat que Roca ha estat multada pel seu comerç a Àustria i França.

El càrtel destapat per la Comissió Europea afectava 17 fabricants de piques de bany i dutxes: Artweger, Cisal, Dornbracht, Duravit, Duscholux, Grohe, Hansa, Ideal Standard, Kludi, Mamoli, Masco, Roca, RAF, Sanitec, Teorema, Villeroy & Boch i Zucchetti.

La nord-americana Ideal Standard ha estat la més multada i haurà de pagar més de 326 milions d'euros, mentre que l'alemanya Villeroy & Boch ocupa el segon lloc, amb una multa de 71,5 milions d'euros.

La catalana Roca, amb una sanció de 38,7 milions d'euros, ha obtingut la cinquena major multa de la xifra total, que supera els 622 milions d'euros, per haver participat en el càrtel a través de dues de les seves filials, Laufen AG, a Àustria, i Roca SARL, a França.

L'empresa nordamericana Masco, en canvi, s'ha beneficiat d'una immunitat total de la multa per haver estat la que va informar la Comissió de l'existència del càrtel, que va funcionar entre 1992 i 2004 i va afectar 240 milions de ciutadans europeus.

Segons ha informat Roca en un comunicat, l'empresa "no pot acceptar la responsabilitat solidària que li atribueix la Comissió Europea", i està "en complet desacord" amb la imputació que se li fa i amb la "desproporcionada" quantia de la sanció.

S'afegeix que "per això, la companyia procedirà en les pròximes setmanes a interposar el seu recurs davant el Tribunal de Primera Instància de la Unió Europea".

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 sulfuro sulfuro, Barcelona, 25/06/2010 - 14:35

Jamás hubiera pensado que esto de los lavabos fuera un negocio tan sucio.