Publicitat
Economia · 10 de Juliol de 2012. 20:10h.

La UE intervé la banca espanyola

Brussel·les imposa més de 30 condicions per al rescat del sistema financer

La UE intervé la banca espanyola

Rajoy, amb Monti, Merkel i Hollande, a Brussel·les

Les autoritats europees han pactat amb el Govern espanyol un primer document d'acord sobre el rescat del sistema financer que, a canvi d'una bestreta de 30.000 milions d'euros (sobre un total de 100.000 milions disponibles) suposa de fet, mitjançant la imposició de més de 30 condicions, una intervenció de la banca espanyola per la Unió Europea (UE).

Les mesures sobre el sector financer s'afegeixen a d'altres de tipus macroeconòmic, a canvi d'una ampliació del termini per al compliment del límit de dèficit públic. Aquestes condicions macroeconòmiques fan referència bàsicament a l'augment de l'IVA, la supressió de la desgravació fiscal per compra d'habitatge i la reducció de la despesa en l'ocupació pública, entre d'altres mesures.

Sobre el sector financer, es reforça el poder del Banc d'Espanya a costa de competències que actualment estan en mans del ministeri d'Economia, amb l'obligació de "garantir la independència" de l'entitat supervisora, que quedarà sota el control del Banc Central Europeu.

Així mateix, s'imposen mesures per evitar problemes com els que han ocasionat les participacions preferents, les quotes participatives i d'altres productes financers no inclosos a la protecció del Fons de Garantia de Dipòsits.

Els bancs espanyols queden dividits en quatre grups, segons la seva solvència, i s'exigirà un mínim de capital del 9%. Les autoritats europees analitzaran els plans de recapitalització quan calguin.

Un dels aspectes més polèmics és el referent a les caixes, ja que caldrà reformar-les perquè no controlin bancs, i els consellers de les caixes no podran ser també consellers dels bancs filials. Es tracta de reduir la participació de les caixes als seus bancs filials per sota del nivell de control.

També es fa referència als casos de bancs inviables, i s'afirma que "per als bancs no viables que necessitin fons públics, les autoritats espanyoles hauran d'activar plans de resolució", és a dir, de tancament.

I els bancs que rebin ajudes hauran de transferir els seus actius problemàtics a una societat de liquidació, retallar sucursals i plantilla, vendre participacions industrials i actius no estratègics, no podran pagar dividends i hauran de limitar el salari dels seus executius.

El Govern espanyol es compromet també a informar, amb caràcter setmanal, del nivell de dipòsits bancaris i de la situació de la liquiditat de les entitats i, cada tres mesos, del nivell de deute públic que tenen els bancs a les seves carteres d'actius.

Al marge del text acordat, es manté el mecanisme de control consistent en què la troika (Comissió Europea, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional) enviarà missions a Espanya cada tres mesos, per controlar la supervisió financera de la banca.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 joan, manresa, 11/07/2012 - 17:35

tinu.)las manifestacions haurían de haber acabat a Europa,....Altre situació sería exiguir justicia i judicis a tots els culpables daquesta situació,per ineptes...,mentres ells tenen els eus yats a port,els seus chalets i vinfa alegrías....¡¡¡ A TORNAR TOT LO ROBAT,i SINÖ A GARJOLAS:::!!!!

#1 joan, manresa, 11/07/2012 - 17:31

El Casal,17,20 h.--Rescat..???? Intervenció amb tota regla...,,sense miraments .A sac...,tant d'anys mirant cap a Europa..,i are els odiem...,no som Europeus...?Dons com el Banc Europeu no es porta millor....Els manifestants miners que son a Madrid,millor haber agafat el camí cap a Europa..(cont