Publicitat
Economia · 26 de Març de 2013. 11:51h.

La UE encara té paradisos fiscals

Xipre, Malta, Luxemburg i Gibraltar tenen secret bancari i impostos baixos

La UE encara té paradisos fiscals

El president de Xipre, Nikos Anastasiadis, en una imatge d'arxiu

El sistema bancari de Xipre acumulava dipòsits per cinc vegades el PIB del país, un indicador clar que es tracta d'un paradís fiscal on es blanquejaven diners, sobretot provinents de Rússia.

Però Xipre no és l'únic paradís fiscal de la Unió Europea. Malta, Luxemburg i Gibraltar comparteixen secret bancari, regulacions laxes i impostos molt baixos a empreses i particulars. Per això moltes empreses dubtoses i grans fortunes s'hi domicilien.
 
Malta semblaria d'entrada el país més semblant a Xipre. Tanmateix, el sector financer no hi té la mateixa importància, ni de bon tros. L'economia maltesa és històricament més dependent del turisme europeu. Tot i així, els dipòsits suposen al voltant del doble del seu PIB i podria ser potencialment desestabilitzat per por al contagi de la crisi xipriota.
 
El cas més espectacular és el de Luxemburg, al cor mateix d'Europa. Amb mig milió d'habitants té més de 150 bancs i 9.000 holdings de companyies registrats. La Tax Justice Network calcula que el 13% del mercat mundial d'empreses offshore (domiciliades fora del país d'origen) està a Luxemburg. Passa per ser el país més ric del món, i no coneix la pobresa. Però també és el país més diversificat, gràcies a la importància històrica del sector metal·lúrgic.

Gibraltar, per la seva banda, és el país més opac de tots. Hi ajuda la seva consideració de territori d'ultramar britànic, i per tant no sotmès a les regulacions bancàries de la Unió Europea. Tampoc no és dins l'euro.

Però el debat sobre els paradisos fiscals té dues cares. Per una banda, els grans estats els veuen com a bandolers moderns que s'aprofiten del lliure comerç per atraure empreses i milionaris que haurien de mantenir l'estat del benestar del seu país d'origen. D'altres assenyalen que els paradisos fiscals només són l'expressió de les pròpies ineficiències d'aquests estats, i un refugi de la política confiscatòria que exerceixen.

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#4 Xavi, Barcelona, 27/03/2013 - 14:42

Catalanistes i espanyolistes, unionistes i independentistes, dretans i esquerrans... sempre discutint sobre tot menys Europa. Ningú la posa en dubte? Estan encantats de pertànyer a la UE. No vull aquesta Europa insolidària, injusta i ineficient. Si hi hagués democràcia a la UE, l'escolliria el poble

#3 Mark, bcn, 26/03/2013 - 15:03

Y Gibraltar NO PERTENECE a la Unión Europea.

Gibraltar español o británico, me da igual, pero así no.

#2 Terraxa, Terrassa, 26/03/2013 - 13:03

Holanda també té una legislació "especial".
L'OCDE l'ha identificat, no com a paradís fiscal, però sí com un país involucrat en competència fiscal deslleial.
Per exemple, les empreses holding no tributen sobre guanys o dividends de les seves filials no holandeses.

#1 Oriol, Barcelona, 26/03/2013 - 12:16

Us heu deixat Andorra, que està aqui a la cantonada.

#1.1 pepitu, Luxembourg, 26/03/2013 - 12:51

Si fos Unio europea si, pero no ho és

#1.2 Adrià Alsina, Barcelona, 26/03/2013 - 13:12

Efectivament, si agafessim els que no estan a la UE hauríem d'afegir-hi Andorra i Liechtenstein, però ja no són casos comparables.