Publicitat
Economia · 3 d'Abril de 2013. 17:05h.

La Sindicatura critica els crèdits a dit de l'ICF

L'òrgan fiscalitzador denuncia "operacions que no tenen un dictamen favorable de l’analista"

La Sindicatura critica els crèdits a dit de l'ICF

El síndic major, Jaume Amat, en una foto d'arxiu

La Sindicatura de Comptes ha criticat els crèdits a dit de l'Institut Català de Finances (ICF) en el seu informe sobre els exercicis 2009 i 2010, del qual ha estat ponent la síndica Emma Balseiro.

Aquest òrgan de control ha recomanat, en primera instància, al Departament d'Economia, que "dugui a terme aquelles gestions per al reconeixement o homologació de l’ICF a les entitats de crèdit, de manera que pugui gaudir dels mateixos drets i obligacions en l’àmbit tributari que aquelles".

"L’ICF gestiona una tipologia de préstecs que són concedits directament per la Generalitat, i sobre els quals no assumeix cap risc", ha recordat. En aquest sentit, ha afegit que "el saldo dels quals era de 115,71 milions d'euros al tancament de l’exercici 2009 i de 251,45 milions d'euros al tancament del 2010".

"Per tal de no reflectir el risc de crèdit en el balanç, l’ICF presenta aquests saldos compensats a final de l’exercici. Caldria que l’ICF apliqués el criteri de no compensació i registrés els actius i els passius de forma separada en els comptes anuals", ha reblat.

Segons la Sindicatura, "en la fiscalització efectuada s’han observat diverses operacions que no tenen un dictamen favorable de l’analista". "En 39 de les 98 operacions creditícies analitzades, el dictamen de l’analista es limita a fer una síntesi de l’operació sense que hi consti un pronunciament sobre la viabilitat d’aquesta, i en 3 casos, el dictamen és amb reparaments. Pel que fa als avals, dels 27 expedients analitzats, 19 disposen de dictamen sense valorar", ha insistit.

L'ens fiscalitzador ha indicat que gairebé un 29% de les operacions de préstec analitzades "tenen les garanties compartides amb altres operacions de préstec o aval de l’ICF i/o amb altres entitats financeres, fet que comporta una feblesa en el cas d’impagament dels préstecs atesa la major dificultat d’execució de les garanties compartides", per un deute pendent de més de 171 milions d'euros al tancament de l'exercici 2010.

També han puntualitzat que més del 72% de les operacions de préstec analitzades al final del 2010 "presenten modificacions de les condicions inicialment aprovades per formalitzar l’operació, relacionades en la seva majoria amb l’ajornament del període de carència i/o del venciment del préstec", per un deute pendent de més de 975 milions d'euros.

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#5 LL, Sabadell, 04/04/2013 - 13:40

Treballo en banca, conec a un bon grapat de professionals de l'ICF i puc assegurar que són tant o més bons que molts d'altra banca comercial. Per mi fan una feina excel.lent i més si es té en compte que no disposen de gaire recursos. L'ICF i la feina que fa és essencial pel país.

#4 Cesc, BCN, 04/04/2013 - 12:41

Sí, va, voy y me lo creo. Jaume Amat pro-CiU carrega contra els crèdits concedits en l'etapa Tripartit, però a partir de l'etapa CiU no diu ni mu, i traga absolutament amb tot. Tants diners costa ficar en la Sindicatura un expert que garantitzi independencia política en els seus criteris?

#3 spanish, Madrid, 03/04/2013 - 23:57

Instituto catalan de folloneros como para dejarlos ser indepes jajajjajaaa

#2 -emilio, a, 03/04/2013 - 21:05

pues claro, por ejemplo el ICF concedió un crédito a los gimnasios DIR justo cuando Ciu llegó al poder. Luego el propietario animaba a votar a Ciu en las ultimas elecciones en un editorial de la revistilla que regalan a los socios. - Qué curiosidad...

#1 Manaolo, Barcelona, 03/04/2013 - 19:21

Habría que detallar a quien o quienes les han concedido estos créditos que el analista había denegado o los que ni siquiera los había firmado.

Posiblemente, .. como siempre

A pagar el ciudadano de Catalunya

No sr. Gran Timonel, no nos merecemos esto