Publicitat
Economia · 12 de Maig de 2010. 19:00h.

La riota d'Europa

Obama, la UE i l'FMI imposen a Zapatero un pla d'austeritat

La riota d'Europa

Zapatero, amb Angela Merkel, Nicolas Sarkozy i el primer ministre grec, Yorgos Papandreu

El pla de retallada de la despesa pública que ha concretat aquest dimecres el president del Govern espanyol al Congrés va ser anunciat pel mateix Zapatero el cap de setmana, quan des de Brussel·les, on assistia a la reunió de les autoritats dels països de la zona euro, l'Ecofin, va anunciar una reducció addicional del dèficit públic espanyol de 15.000 milions d'euros per aquest any i el proper. Aquest pla va ser el resultat d'una imposició.

Durant aquesta reunió, els dirigents de la Unió Europea (UE), la zona euro i el Banc Central Europeu (BCE), van coordinar amb el Fons Monetari Internacional (FMI) una mobilització de fins a 750.000 milions d'euros per solucionar la crisi del deute públic a Portugal i Espanya, a més de Grècia, que ja era objecte d'un altre pla de suport. Al mateix temps, el BCE, a través dels bancs centrals de cada país, va iniciar una compra massiva de deute públic espanyol, grec i portuguès, en una important operació d'ajuda.

Aquesta ajuda no era gratis. Fonts no oficials de la delegació espanyola davant la UE han informat que l'alemanya Angela Merkel i el francès Nicolas Sarkozy van ser especialment durs en les seves intervencions amb l'actitud que el Govern espanyol ha mantingut fins ara davant la crisi en general i davant el problema específic del deute públic. De la seva banda, els dirigents del FMI, en la seva línia habitual, van advertir que, òbviament, condicionaven la seva participació en el pla d'ajuda a que els països beneficiaris adoptessin les mesures d'ajust necessàries.

La pressió sobre Zapatero va obligar a aquest a comprometre's des de Brussel·les en la reducció addicional de 15.000 milions d'euros del dèficit públic, així com a realitzar l'anunci de les mesures concretes el més aviat possible. La UE, el BCE i el FMI van advertir als espanyols que els sous dels funcionaris públics i les pensions eren objectius prioritaris en la retallada, així com li reforma del mercat laboral.

Una vegada que el pla espanyol d'ajust estava dissenyat, el president nord-americà, Barack Obama, va donar la última volta de rosca amb la seva trucada telefònica a Zapatero. De fet, Obama tenia una doble coartada per pressionar el cap de l'Executiu espanyol. D'una banda, els EUA és el primer contribuent de l'FMI, i de l'altra, justificava la seva crida en el fet que Zapatero és el president de torn de la UE.

Després d'aquestes pressions, el Govern espanyol s'ha vist obligat a anunciar aquest dimecres al Congrés dels Diputats un pla d'ajust que contradiu totes les seves promeses electorals. Ja queden molt lluny mesures populistes com la deducció fiscal de 400 euros o el xec-nadó. A més, queda pendent la reforma del mercat laboral, que pot suposar un altre cop dur per a les polítiques socials de l'Executiu de Zapatero.

Publicitat
Publicitat

33 Comentaris

Publicitat
#33 Joan, Baix Llobregat, 13/05/2010 - 16:06

Y no me llames Juan, coño, que yo me llamo Joan, en català, ni John ni Joao ni Juan: JOAN. Parece que eres tu quien no se entera (o no quiere enterarse) Por otro lado, si es verdad que España es bonita. Pero Catalunya tambien, sin duda.

#32 Joan, Baix Llobregat, 13/05/2010 - 16:04

Tu vete a pueblos del Bierzo como Cacabelos, Camponaraya, Fuentes Nuevas e incluso Villafranca, y verás tu si hay o no sociatas de ZP. Los hay a patadas; sobretodo entre los jubilados.

#31 Joan, Baix Llobregat, 13/05/2010 - 16:03

No me cuentes cosas que conozco mejor que tu. Incluso he vivido en León durante un periodo de mi vida. O sea que sé muy bien como piensa la gente de aquellas latitudes; hay peperos, pero tambien mucho sociata. Aunque a mi, ni unos ni otros.

#30 Joan, Baix Llobregat, 13/05/2010 - 16:01

Que Castilla-Lleó compti amb un govern regional del PP no vol dir pas que no hi hagi un alt percentatge de votants socialistes. Això ho sap tothom, menys tu, que vols anar d'espavilat i et poses de peus a la galleda solet.

#29 La Cobra ha vuelto, Que bonita es España, 13/05/2010 - 14:20

Ya estás mintiendo Juan, joder, no se te puede dar confianza. A los mentirosos como tú que se pasan la vida confundiendo ignorantes (de ahí os viene vuestro icono regional, el burro), habría que sancionarlos de alguna manera para q dejaráis de vomitar