Publicitat
Economia · 9 de Juny de 2010. 17:59h.

La retallada arriba a les polítiques socials

CiU creu que les mesures arriben "tard i malament"

La retallada arriba a les polítiques socials

El conseller d'Economia, Antoni Castells, i el president de la Generalitat, José Montilla, al Parlament (foto: ACN / Pere Francesch)

El Parlament ha convalidat aquest dimecres el decret llei aprovat pel Govern amb mesures de retallada de despeses socials per a la contenció de la despesa i la reducció del dèficit.  Aquest decret retalla els sous dels treballadors del sector públic en una mitjana del 5%, i es preveuen augments en alguns impostos, com el de transmissions patrimonials. Les mesures han rebut el vistiplau de la cambra catalana però només amb el suport del tripartit, ja que tots els grups de l'oposició ho han rebutjat. El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, ha defensat la necessitat de les mesures i ha instat l'oposició a no fer "demagògia" amb aquest tema.

El conseller d'Economia ha dit que cal fer "sacrificis" que passen per una reducció de sous en el sector públic, amb una mitjana del 5%, que afecta tant a funcionaris com també als centres concertats en els àmbits de la salut i l'educació, així com també a empreses amb contracte-programa amb la Generalitat. També per una apujada de determinats impostos, com són el de transmissions patrimonials –que passa del 7 al 8%-, d'actes jurídics documentats –que apuja dues dècimes-, com el que grava els vehicles més contaminants.

Segons Castells, es tracta d'un conjunt de mesures "coherent, ambiciós i apropiat" a la situació actual, que s'aplica de forma progressiva i que ha de servir per donar "una senyal inequívoca". Representen per al 2010 d'una reducció del dèficit en 1.670 milions d'euros, i ha recordat que només 100 són pels canvis en matèria fiscal.

Ha afegit que "totes les propostes són bones" si tenen com a objectiu arribar a la reducció del dèficit fixat per la UE per al 2013. "Sinó, és fer bullir l'olla i fer demagògia", ha advertit, i ha assegurat que "els ciutadans saben que ara cal fer sacrificis" i que "estan disposats a fer-ho si saben que val la pena".

Ha carregat contra el vot en contra de CiU, tot demanant-los "coherència" amb la seva abstenció al paquet de mesures del Govern espanyol. Però la federació nacionalista ha mantingut el seu no al decret llei, sobretot perquè en aquest cas s'hi afegeix un augment d'impostos. El diputat de CiU Antoni Fernández Teixidó creu que les mesures arriben "tard i malament" i creu que "funcionaris, pensionistes i classes mitjanes paguen la incompetència del Govern socialista", que "ha practicat la retallada social més important de la democràcia".

Fernández Teixidó ha justificat el vot en contra sobretot per l'increment d'impostos. "Mai a Madrid hem votat un augment d'impostos", ha assegurat, tot dient que l'increment en transmissions patrimonials i actes jurídics documentals "afecten a tota la població. Aquests impostos no afecten els més rics, afecten a tothom i particularment a un sector colpejat en aquest àmbit, les immobiliàries". A més, Teixidó ha posat en dubte que el Govern pugui posar en marxa aquesta legislatura l'augment de l'IRPF, ja que cal aprovar primer a Madrid la llei de cessió de tributs.

De la seva banda, el diputat del PPC Enric Millo ha denunciat que aquest és "un decret injust, improvisat, insuficient i ineficaç", que "no serveix per l'objectiu principal de la reactivació econòmica". A més, creu que "no s'afronta amb valentia el problema real del dèficit públic" perquè aplica una "política erràtica".

Des del grup mixt, Albert Rivera ha acusat el Govern de ser "molt valents amb els més dèbils, però no tant amb el Govern i els amics del Govern". En aquest sentit, ha apostat per un "canvi rotund i radical de les estructures polítiques".

Pel que fa a la simplificació de l'administració,  Castells ha admès que aquesta mesura tindrà "un ritme d'aplicació gradual", però ha afegit que hi ha un acord de Govern i una "determinació per fer-ho".

La diputada del PSC Rocío Martínez Sampere ha acusat CiU d'actuar a Catalunya com el PP a l'Estat, dient "no al Govern en qualsevol cas. No entenc com té la vergonya de tornar aquest debat en un debat electoral", ha replicat a Fernández Teixidó.

Maria Àngels Cabasés, d'ERC, ha defensat el decret del Govern però ha carregat contra l'Estat i la seva "política erràtica", i Jaume Bosch (ICV-EUiA) ha estat crític amb el Govern espanyol i ha defensat la "via catalana, pròpia i diferent" per fer front a la reducció del dèficit.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 funcionari empobrit, La cova d'Al·li Babà, 10/06/2010 - 18:45

'Es una vergonya q a aquest govern socialista tripartit només opti per retallar als més dèbils i necessitats i no pas altres despeses superflues.

#3 TONI de CIUDADANOS, BARCELONA, 09/06/2010 - 18:57

Per el necessari no hi haurà diners, però sí que hi haurà per tonteries. No suprimiran tants xiringuitos muntats per col.locar els familiars i amics, subvencions per a TVs, premsa associacions, fundacions, i altres mitjans de control social,

#2 Max, Barcelona, 09/06/2010 - 18:48

D'aquí quatre dies, els barruts del tripartit, en el marc de la campanya electoral, ens sortiran amb la cantarella de les 'polítiques socials', quan el que estan fent és una autèntica agressió social. No són més cínics perquè no s'entrenen.

#1 carol, empordà, 09/06/2010 - 18:15

El primer que s\'han de retallar,es les dietes i el seus sous.Que vagin en autobus,i que cobrin 100o euros al mes com tothom.No son politics per vocació i per servir al pais?Doncs que comencin per aqui.A més un socialista vol igualtat no?