Publicitat
Economia · 9 de Juny de 2011. 11:13h.

La premsa internacional culpa Catalunya del dèficit espanyol

El "desafiament català" apareix com el "gran incomplidor" en The Wall Street Journal o el Financial Times

La premsa internacional culpa Catalunya del dèficit espanyol

Artur Mas i el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, durant una roda de premsa

La premsa internacional insisteix sobre la responsabilitat de les autonomies, en concret de Catalunya, en el dèficit públic espanyol, després que es fes públic l'informe dirigit a inversors per part de l'agència de qualificació de deute Moody's. El "desafiament català" apareix com els "gran incomplidor" en articles al The Wall Street Journal, al Market Watch, al Business Insider i al Financial Times.

The Wall Street Journal afirma que "el dèficit pressupostari de Catalunya és negatiu per a Espanya, i posa de manifest la capacitat limitada del govern central per imposar la disciplina a les regions i que complica la seva capacitat per aconseguir el seu objectiu de dèficit per al propietari d'aquest any, segons ha informat Moody's".

En efecte, l'agència de qualificació de deute Moody's denuncia que els problemes fiscals de Catalunya perjudiquen la solvència d'Espanya i "complica assolir l'objectiu del 6% del PIB". En un informe dirigit a inversors, Moody's considera que l'enfrontament entre l'Executiu central i el català "mostra clarament que el Govern central no té eines eficaces per reforçar el compliment fiscal en l'àmbit regional".

Per la seva part, el diari Business Insider parla d'una "mini Grècia" dins d'Espanya i afirma que "el dèficit en la segona regió més gran d'Espanya, Catalunya, és dues vegades més gran que el govern nacionalista d'entrada esperava trobar, després d'arrencar als socialistes del poder".

D'altra banda, el Market March constata que "el dèficit que Catalunya va donar el mes passat és negatiu per al país, ja que confirma les dificultats que la segona regió més gran d'Espanya té en la reducció del seu dèficit i la trajectòria del deute". El Financial Times expressa que "Catalunya, una economia de la mida de Portugal, diu que el seu dèficit és del doble de l'objectiu".


Des del Col·lectiu Emma, lamenten aquestes afirmacions i exposen que "el fet que Catalunya no compleix amb l'objectiu de dèficit públic de l'1,3% és perquè el govern espanyol, a diferència d'altres anys, es nega a pagar el fons de competitivitat". també denuncien que "que pateix un espoli fiscal del 10% del PIB i que, segons l'antic director del FMI, si fos un estat independent, seria un dels països més rics del món".
 
Per tot això, recomanen a la premsa internacional "una anàlisi més detallada de la situació financera espanyola, incloent com un govern central inflat i unes autonomies fiscalment irresponsables s'aprofiten dels recursos de les regions més productives".

Publicitat
Publicitat

45 Comentaris

Publicitat
#33 angel, cardedeu, catalunya, 12/06/2011 - 23:50

clar el dèficit culpa a catalunya, encara estem esperant els 1.500.000eurillos per sortir el dèficit. millor dit demanem la independència Sr. Más demanem ja !!!!

#32 ramon, barcelona-c, 11/06/2011 - 00:51

Qui hi ha arradera de tots aquests diaris la Faes ? el Psoe ? es igual a dins de casa tenim un gran problema amb la mena de gent que els darrers anys em alimentat i educat . Un % important d'ignorants ,ganduls i irresponsables i molts d'ells es creuen pertanyer a l'esquerreta .Pobres de nosaltres

#31 Shalom Pi, Vic, 10/06/2011 - 18:55

Els jueus-catalans, per precisar. Com el 1936.

#30 Fonsi, BCN, 10/06/2011 - 17:29

Com a funcionari del Dep. d'economia de la Generalitat, mai cap conseller de Jordi Pujol ho havia fet tan malament TOT com aquest que tenim ara en tan poc temps. Estic molt decebut perque crec que Economia és la conselleria que és més estratégica en la millora económica.

#29 Raül, Mataró, 10/06/2011 - 11:04

...Y respecto al Fondo de Competitividad está pactado pagarlo en el 2013. No es que el Estado se niegue a pagarlo, es que la Gene está pidiendo un anticipo y de muy malas maneras (a ver quien es el guapo que le pide un anticipo a su jefe, amenazándole e insultándole)