Publicitat
Economia · 27 de Desembre de 2010. 20:08h.

La llum s'apuja un 10% i el gas un 4%

A partir de l'1 de gener

La llum s'apuja un 10% i el gas un 4%

Una imatge d'arxiu del ministre d'Indústria i Energia, Miguel Sebastián

La tarifa elèctrica d'últim recurs, a la qual s'acullen uns 20 milions de llars i petites i mitjanes empreses, pujarà un 9,8 per cent a partir del pròxim 1 de gener. Aquest percentatge suposarà un encariment del rebut mitjà mensual de més de 4 euros per usuari, o més de 51 euros a l'any. I el gas s'apuja un 3,9%.

La proposta de pujada plantejada pel ministeri d'Indústria ha rebut aquest dilluns el vistiplau de la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics. Es tracta de la major pujada percentual des que es va iniciar la liberalització del sector elèctric el 1997, encara que durant els governs del PP els increments del rebut de la llum estaven limitats al 2 per cent, que era l'objectiu de inflació marcat pel Banc Central Europeu.

El 2010, la llum va pujar el 2,64% al gener i el 4,8% a l'octubre, mentre que al juliol el Govern va pactar amb el PP congelar la tarifa per buscar un pacte en matèria energètica que no es va concretar. A més, l'IVA aplicable a la tarifa elèctrica va passar del 16% al 18%. Des que governa el PSOE la tarifa elèctrica s'ha incrementat anualment de forma constant, mentre que  l'última baixada de la llum és del 2001.

D'altra banda, la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics ha aprovat també una apujada del voltant del 3,9% de la tarifa d'últim recurs (TUR) del gas per a gener. El secretari d'Estat d'Energia, Pedro Marín, ha anunciat que la tarifa T1, la qual no inclou tenir calefacció amb gas, pujarà un 4,14%, el que suposa 0,56 euros mensuals de mitjana per cada llar. Per a la denominada T2, amb calefacció, la pujada serà del 3,87% i suposarà 1,66 euros al mes. A aquesta tarifa estan acollits uns 7 milions de llars.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat