Publicitat
Economia · 28 d'Abril de 2009. 11:31h.

La llista negra de les caixes

Set entitats d'estalvi espanyoles estan en situació de risc

La llista negra de les caixes

Caixer automàtic

El Banc d'Espanya s'ha vist obligat a desmentir recentment que el governador de l'entitat, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, hagi comentat amb alguns diputats una llista de caixes d'estalvi espanyoles que haurien de ser objecte d'un procés de reestructuració. Tanmateix, fonts parlamentàries de Madrid diuen que Fernández Ordóñez va parlar, en converses informals, d'una llista de set caixes en aquesta situació. Les entitats que el governador del Banc d'Espanya va esmentar -suposadament- en aquestes converses són: Caja Duero, CajaSur, Caja Cantabria, Caja Rioja, Caja España, Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) i Caixa Catalunya.

El desmentit del Banc d'Espanya ha estat ratificat per algunes d'aquestes entitats, com a Cajaixa España, fonts oficials de la qual han ressaltat la "solvència, liquiditat i fortalesa" de la caja, i han insistit que la informació atribuïda a Miguel Ángel Ordóñez es fonamenta en "indemostrables converses privades i en rumors".

Dues d'aquestes entitats, Caja Duero i Caixa Espanya, estan en negociacions per a una eventual fusió, després d'un intent fracassat de la Junta de Castella i Lleó d'integrar en un gestió comú alguns serveis de les sis caixes d'aquesta comunitat. L'acord que negocien Caja Duero i Caixa Espanya estaria obert a altres caixes de Castella i Lleó.

Per la seva banda, Caixa Catalunya -que pateix un alt índex de morositat- i la CAM han realitzat en els últims temps un procés de desinversions per reforçar els seus recursos. A més, la direcció de l'entitat catalana ha dit en diverses ocasions que, de moment, no es plantegen cap fusió amb una altra entitat.

Recentment, el governador del Banc d'Espanya s'ha referit a la necessitat de les fusions davant l'increment dels impagaments i la baixada de l'activitat per la mala conjuntura econòmica. També ha dit que les caixes d'estalvis i bancs han de fer una retallada de costos de "gran calat", i que aquesta disminució de les despeses exigirà "acomodar les estructures operatives a la nova realitat competitiva del sector".

Aquest dilluns, María Teresa Fernández de la Vega, ha dit que el govern espanyol està treballant en un fons per a les caixes d'estalvis per a "establir tant el procediment com la quantia, encara per determinar, per fer front a les situacions de falta de liquidesa que eventualment pogués plantejar-se en alguna caixa d'estalvis". Ha afegit que en aquest assumpte està treballant el ministeri d'Economia juntament amb el Banc d'Espanya, i que s'està tractant de consensuar amb els grups parlamentaris i, especialment, amb el PP.

Segons la vicepresidenta, "hi haurà un fons i un procediment, sobretot per evitar que si passés algun cas, no hagués que reunirse urgentment [com va passar en el cas de la Caixa de Castella-la Manxa], sinó establir un mecanisme que es pugui utilitzar amb els procediments, requisits i quanties que aquest mecanisme estableixi i acordi".

Publicitat
Publicitat

16 Comentaris

Publicitat
#16 jordi, bcn, 05/05/2009 - 23:48

FREAAAKIS!!

#15 Apócrifo, Barcelona, 29/04/2009 - 09:14

Es lamentable ver que siguen habiendo asnos que discriminan opiniones en función del idioma. Para el tal Joan decirle en latín, por si le molesta menos que \"Amicus Plato sed magis amica veritas\".

#14 sulfuro sulfuro, Barcelona, 29/04/2009 - 00:12

Joan (London) Si te molesta el castellano no lo leas (si es que sabes leer). ¿Ves que fácil?

#13 pepeillo, barcelona, 28/04/2009 - 19:31

NOMÉS ÉS UNA OPINIÓ Crec que Caixa Catalunya serà intervinguda després de les el·leccions europees. No ho faran abans per evitar polèmiques amb el PSOE i no perdre més vots.

#12 joan de londres, lleida, 28/04/2009 - 18:56

joan me gusta tu estilo, EL DESPRECIO.