L'economista Ferran Brunet planteja per primera vegada, al seu llibre ‘Economia del separatisme’ (Deusto), la 'teoria de la gran substitució' aplicada a Catalunya.
La teoria, d'origen francès, apunta que la població autòctona europea està sent sistemàticament reemplaçada amb pobles no europeus, específicament àrabs, berbers, nord-africans i subsaharians, a través de la migració massiva i el creixement demogràfic.
Brunet, durant la presentació del llibre, ha indicat que “una de les coses més esgarrifosos que m'he trobat com a investigador són els canvis en la demografia catalana”.
"Avui sí que podem dir que Catalunya és un poble decadent perquè a la major part de les comarques moren més persones que neixen", ha assenyalat, a més d'advertir que "hi ha una substitució importantíssima de la població autòctona per població estrangera". “És un tema tabú, és un tema difícil, al llibre el veureu amb una mica més de detall”, afegeix.
Ferran Brunet és professor d'Economia Aplicada a la UAB, docent i investigador en economia europea. També és confundador de la Societat Civil Catalana i membre de la directiva de l'organització constitucionalista.