L'Institut Català de les Empreses Culturals, segons la Plataforma per la Llengua, finança entre el 10 i el 30% del pressupost dels festivals de música a Catalunya. L'autoanomenada ONG del català denuncia que la Generalitat "no aprofita la seva posició per exigir més música en català".
L'entitat ha repassat ajudes que l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) ha concedit als festivals Vida, Cruïlla, Canet Rock, Cap Roig i Porta Ferrada. Segons Plataforma per la Llengua, a les bases de les subvencions no hi ha "cap requisit que obligui els festivals a incloure música en català".
Plataforma per la Llengua ha recopilat les ajudes que han rebut els festivals entre el 2019 i el 2022, tant a través de les subvencions directes com de les aportacions reintegrables, i ha pogut fer una fotografia de quins són els festivals més subvencionats en termes absoluts i quins són els més dependents de les subvencions de la Generalitat.
Així, han apuntat que un 36% del pressupost de les darreres tres edicions del Canet Rock depèn de les subvencions de l'ICEC, en el cas del Vida Festival, el 28,3% del pressupost; pel que fa al Festival de Cap Roig, el 17,85% del pressupost de les edicions del 2020 i el 2021; en el cas del de Porta Ferrada, el 13% de les tres darreres edicions, i en el cas del Cruïlla, el 9,25% de l'edició d'enguany i de la del 2020.
Un cop retornades les ajudes, la Generalitat continua sent "la responsable" del 17,6% del pressupost de les tres últimes edicions del Canet Rock, de l'11,3% de les del Festival Vida, del 6,8% de les del Festival de Porta Ferrada, del 4,95% de les dues últimes edicions del Festival de Cap Roig i del 3,5% de les edicions d'enguany i del 2020 del Festival Cruïlla.
Finalment, han explicat que deixant de banda el Canet Rock que programa la major part dels grups en català, la presència de música en català als altres festivals no només és "ridícula, sinó que al Cruïlla, al Vida i al Festival de Cap Roig ha baixat lleugerament.