Publicitat
Economia · 17 de Maig de 2012. 20:34h.

La Generalitat pagarà en interessos un 63% més

El Consell de Política Fiscal i Financera avala el pla d'ajustament del Govern

La Generalitat pagarà en interessos un 63% més

Mas-Colell i Montoro, aquest dijous a Madrid

El pla financer de la Generalitat 2012-2014 indica que entre els anys 2011 i 2014 es preveu un increment del 63% dels pagaments en concepte d'interessos. Aquest fet s'atribueix a "la conjuntura en els mercats financers", ja que "el marge de maniobra de la Generalitat es veu condicionat pels pagaments diferits".

S'afegeix que "la liquidació del 2011 està marcada per l'increment del pagament en concepte d'interessos, per la necessitat de fer front al pagament d'inversions realitzades en exercicis anteriors i per la situació del mercat immobiliari, que ha dificultat l'execució d'una de les mesures previstes al pressupost -l'alienació d'inversions reals-, la implementació de les quals requerirà un període de temps superior a l'inicialment previst".

D'altra banda el ministeri d'Hisenda, encara que reconeix a la Generalitat el deute de 211 milions d'euros de la liquidació del 2009 per aplicació de la disposició addicional tercera de l'Estatut, no el saldarà fins que hagi disponibilitat financera. Queden també pendents de pagament 759 milions pel mateix concepte de la liquidació del 2008.

Aquesta era una de les incògnites del pla d'ajustament financer de la Generalitat 2012-2014, presentat pel conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que s'ha celebrat aquesta tarda a Madrid.

El Govern ha defensat durant les darreres setmanes que, encara que la partida corresponent al pagament no figuri als pressupostos de l'Estat, faria constar aquesta quantitat com a ingrés al seu pla d'ajustament.

Efectivament, el pla preveu els 211 milions, però estableix al mateix temps un mecanisme de compensació -de 281 milions- per altres vies, per si finalment aquest deute no es saldava. Aquesta fórmula, que ha acceptat el ministeri Hisenda, consisteix a cobrir aquesta quantitat mitjançant la venda de patrimoni.

D'altra banda, el CPFF ha aprovat el pla de la Generalitat, que preveu un ajustament global per al 2012 de 4.295 milions d'euros. Aquest ajust es desglossa en 2.680 milions de retallada de despesa i 1.615 de nous ingressos.

El document recull les mesures d'estalvi incloses als pressupostos, les que va impulsar el Govern espanyol en matèria de salut, educació i universitats i també el tercer pla d'ajustament de 1.500 milions d'euros anunciat pel president de la Generalitat, Artur Mas. El Govern retallarà en 300 milions la transferència a les empreses públiques i 200 milions en el cas de les subvencions, i preveu 100 més per a la reprogramació d'inversions.

Així mateix, el CPFF ha donat la seva aprovació als plans presentats per totes les comunitats autònomes, excepte en el cas d'Astúries, que haurà de realitzar algunes modificacions. El pla d'Andalusia ha estat acceptat després d'una àmplia discussió.

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 Bacus, Sort, 18/05/2012 - 14:13

CIU amb la seva "política" de pantalons abaixats ens vol obligar a llepar-lis les sabates als que ens estan robant durant segles. En aquest país el que sobren son botiflers. PROU !

http://fixatbe.blogspot.com.es/

#2 JJAJAJAJJAJAJAJAJAAJAA, Barcelona, 18/05/2012 - 13:20

Ciu te masses negocia mab Madrid com per cridar independencia a veure quan us adoneu indepes

#1 Ramon, Barcelona, 17/05/2012 - 20:52

Més bandarres, i més lladres dels nostres calés i altres comiCiUns, són els qui els hi paguen 22.000 milions anuals des de fa 32 anys, perquè ni de conya se'ls ha passat per la cartera el mot independència. Res de pacte fiscal, ni concert, ni hòsties... independència, CiU, així de fàcil.