Publicitat
Economia · 5 de Juny de 2009. 19:18h.

La Generalitat multiplica per deu el dèficit previst

CiU diu que "és conseqüència de la nefasta gestió del tripartit"

La Generalitat multiplica per deu el dèficit previst

El conseller Antoni Castells

La caiguda dels ingressos ha multiplicat per deu el dèficit que la Generalitat havia previst per a 2008. El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, que ha presentat la liquidació dels pressuposts de 2008, ha manifestat que el dèficit acumulat a finals del 2008 va arribar fins 4.862 milions, cosa que suposa multiplicar per deu el dèficit previst per la Generalitat, que era de 470 milions. Inicialment, es preveien 470 milions de dèficit, xifra que va ser revisada l'octubre però que també es va quedar curta, ja que calculava un dèficit de 2.041 milions. El 2007, el dèficit va ser de 1.226 milions.

El dèficit està causat pel fet que la Generalitat ha deixat d'ingressar 3.403 milions en diferents impostos, com els de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, que han caigut un 45,5% amb relació a l'any anterior.

L'augment del dèficit també ha provocat un increment de l'endeutament total de la Generalitat, que s'ha situat en 27.903 milions.

Tot i aquesta caiguda, que no es pot "minimitzar", el conseller ha destacat que la xifra significa el 2,38% del PIB, un percentatge de dèficit per sota de la majoria de governs de l'Estat i de la UE.

El conseller ha assenyalat que, davant la magnitud del dèficit, el president de la Generalitat ha donat instruccions per dissenyar un pla de mesures concretes per "retallar" despeses i neutralitzar el dèficit del 2009, que malgrat tot estarà per sobre d'aquesta xifra.

El diputat de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha afirmat que les xifres del dèficit de la Generalitat “són conseqüència i són la prova de la nefasta gestió del tripartit que CiU ve denunciant de manera insistent els últims dos anys. Actuen amb total impunitat i tant Castells com el president Montilla són els culpables d’una fórmula nefasta pels catalans”, ha criticat.
 
Turull ha dit que “el dèficit no és només culpa de la baixada d’ingressos i prou, sinó que és conseqüència de la suma d’una clara manca d’austeritat, de l’engreixament sense límit de l’Administració, de satisfer despeses i capritxos del tot prescindibles dels tres partits del Govern i de gastar milers d’euros en informes inútils”.

Per a Turull, aquestes dades “demostren i són la prova que els pressupostos i la seva explicació eren una autèntica farsa i que Castells es va fer trampes al solitari, com ja va denunciar i li va dir CiU en el debat pressupostari".

Publicitat
Publicitat

12 Comentaris

Publicitat
#12 josep ruiz garcia, santa coloma f, 07/06/2009 - 19:56

Berilio, perque no t'empadrones a Navalcarnero de Abajo i aixi estras a la banda del honestos i bons administradors ?

#11 Marti, Volsaltres pagareu?, 06/06/2009 - 23:13

Mentres l estat espanyol no sigui just amb Catalunya, el deficit anira augmentant. Ja el pagara algu algun dia!. Es clar que la rao del deficit es la baixada de la recaudacio. Es la Generalitat responsable de aquesta baixada? Jo penso pagar menys impostos

#10 josepxicot, barcelona, 06/06/2009 - 20:20

Aixo ens esplica que molts serveis de la
Gene no es paguin.El perill no sols sòn
els deubtes amb els proveedors,els perill
sòn l´abonament de les nòmines dels fun
cionaris que sòn legiò i que volen cobrar
cada mes.Visca el tripartit!!

#9 Meliq Salau, Reus, 06/06/2009 - 15:44

Això mateix! I sobretot no exigiu els 20 mil milions d'euros que Castella ens espolia cada any. Si en Zapatero ofereix retornar 2.500 milions vosaltres exigiu 3.500 milions però no goseu d'exigir 20.000 milions no sigui que sembli que no sou calçasses

#8 berilio, barcelona, 06/06/2009 - 11:51

`Y es que no se debería olvidar que los ciudadanos viven engañados por esta casta de políticos estafadores y con ewspíritu criminosos. Sus demandas continuas a la Financiación ocultan que han malgastado nada menos que 4000 millones de euros en un año.