Publicitat
Economia · 15 de Setembre de 2017. 14:40h.

La Generalitat es queda sense autonomia financera

Montoro controlarà els pagaments

La Generalitat es queda sense autonomia financera

El ministre d'Hisenda, Cristobal Montoro

El Govern espanyol pagarà directament els serveis "fonamentals" i "prioritaris" de la Generalitat, com ara educació, sanitat, serveis socials i també nòmines públiques, segons ha explicat en roda de premsa el ministre d'Hisenda, Cristobal Montoro.

La Generalitat haurà d'indicar quines són aquestes partides, certificar que cap d'elles té a veure amb el referèndum, i Hisenda procedirà a fer els pagaments. "Tothom cobrarà", ha dit Montoro.

Aquest sistema anunciat avui és similar al que s'utilitza en el Fons de Liquiditat Autonòmica, l'anomenat FLA, que també centralitza i paga directament les factures als proveïdors de la Generalitat.

Hisenda retindrà fons corresponents al finançament autonòmic per uns 1.400 milions d'euros. Amb aquests diners, que representen el gruix del pressupost autonòmic són els que retindrà Montoro per pagar la major part de les nòmines dels treballadors públics i els serveis considerats essencials.

El ministre d'Hisenda ha assegurat que deixa fora d'aquesta intervenció la gestió dels impostos propis de la Generalitat, que representen poc més de 240 milions d'euros al mes. "Fem un pas més, i estenem aquesta experiència -la del FLA- als fons de fiançament autonòmic", ha manifestat

Igualment, el Govern haurà d'acreditar que no inverteix ni un euro en el referèndum de l'1-O. Montoro, en aquest sentit, ha explicat que "la condicionalitat torna a ser la mateixa, el control de la legalitat".

Publicitat
Publicitat

30 Comentaris

Publicitat
#18 Josep Mª Miquel, BARCELONA, 17/09/2017 - 13:19

Ah, però la Generalitat havia tingut MAI cap mena d'autonomia financera? Hacieda ja es cuida bé d'espoliar-ho tot. No ha deixat mai cap escletxa. És un saqueig integral. En són mestres. A les seves colònies només hi var a robar, a imposar la seva llengua i la seva religió.

#17 Alejandro, Barcelona, 16/09/2017 - 10:35

Ahora los de aquí, lo tendrán más difícil para robarnos.¡¡¡Eureka!!

#16 Capit@n España, The broquil is over, 16/09/2017 - 00:21

The Art 155 is here !!!!! Bon appetit !!!

#15 Sergio, Sant Cugat, 16/09/2017 - 00:09

A bote pronto, me parece una estupenda noticia para la mayoría de ciudadanos de Cataluña. Puede que se acabe visualizando claramente que la Generalitat es una rémora, que solo sirve para mantener a una banda de chupópteros. Por cierto, los 400.000€ que nos cuesta al año una locutora de Cat. Ràdio es un "servei fonamental"? A poner orden!!

#14 JC, Barcelona, 15/09/2017 - 23:43

Me parece bien. Es una garantia de que el dinero se destine a donde toca.