Publicitat
Economia · 28 de Febrer de 2020. 09:17h.

La Fórmula 1 també perilla

Després del Mobile i els problemes a Nissan

La Fórmula 1 també perilla

(foto: @QuimTorraiPla)

La Generalitat està a punt de perdre el Gran Premi de Catalunya, l'única prova de la Fórmula 1 que se celebra a Espanya, segons publica El Confidencial, que afegeix que "el forat comptable de Montmeló, que s'ha convertit en un cementiri de diners públic, deixa fins i tot en l'aire el propi funcionament de la instal·lació a partir del pròxim exercici. Fins al Mundial de Motociclisme, l'altra gran prova del seu calendari, s'acosta a la seva data de caducitat". 

Els fets es van precipitar dimarts passat durant el consell d'administració de la mercantil Circuits de Catalunya, en la qual té majoria la Generalitat (tant directament com a través de l'ens Avançsa de el Departament d'Empreses) i on també hi són l'Ajuntament de Montmeló i el Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC).

El projecte de Pressupostos de la comunitat per al 2020 revela greus deficiències en la gestió i situació financera de la societat. De fet, els comptes indiquen que està a la vora del col·lapse. Tancarà l'any amb unes pèrdues acumulades de 32,6 milions d'euros, a les quals caldrà sumar les que generi durant aquest exercici. Amb una xifra idèntica de patrimoni net (32,6M), la conclusió és que el consorci està en fallida.

Els seus ingressos han anat caient any rere any, segons destaca l'auditor independent. En 2018, va tancar amb pèrdues de més de nou milions d'euros que van ser compensades amb subvencions a fons perdut. La Generalitat va injectar a sis milions, la Diputació de Barcelona altres 1.030.000 i l'ajuntament, 2,5 milions d'euros amb el suposat objectiu de fomentar Barcelona com a capital de l'esport.

A aquestes quantitats cal sumar altres vuit milions d'euros que el Govern de Torra li va concedir aquest mateix any a la societat per costejar gran part del cànon anual de 22 milions d'euros que exigeix Liberty Media, empresa propietària dels drets de la F1, perquè Barcelona segueixi acollint una de les 22 proves del Mundial.

Encara que Circuits de Catalunya assegura que la prova genera cada any 163 milions d'euros de riquesa, la veritat és que el major esdeveniment planetari en l'esport de motor ni tan sols permet cobrir despeses i l'assistència segueix una línia descendent, fins al punt que tenen que regalar milers d'entrades perquè les grades no llueixin buides.

Ni la Generalitat (JxCAT i ERC) ni l'Ajuntament de Barcelona (Barcelona en comú) estan ja disposats a seguir posant diners per tapar les pèrdues que genera el funcionament ordinari del traçat. Més difícil sembla encara que vagin a posar altres 22 milions d'euros anuals per garantir la continuïtat de la prova. La que tindrà lloc el proper maig és l'última acordada amb Liberty Media i aquest pacte ja es va signar 'in extremis', al límit del termini que exigeix l'organitzador i amb una pròrroga de només un exercici.

El consell d'administració de dimarts també va ser tens per altres motius, asseguren fonts coneixedores de la reunió. Es va posar sobre la taula un informe de la Intervenció General de la Generalitat sobre Circuits de Catalunya que ha detectat, entre altres deficiències, que el director de la instal·lació, Joan Fontserè, polític de l'antiga CDC, hauria autoritzat plusos salarials fora de conveni per a la cúpula de l'organisme per import de 722.904 euros. L'informe, avançat per 'El País' al gener, també va detectar contractacions irregulars de treballadors temporals i greus anomalies en el sistema d'adjudicació de contractes menors.

La situació és tan crítica que el president de l'consell d'administració durant els últims nou anys, Vicenç Aguilera, va presentar la seva dimissió el mateix dimarts. Va al·legar motius personals, però fonts pròximes al dirigent asseguren a El Confidencial que marxa per no passar a la història com l'enterramorts de Circuits de Catalunya. No només perilla la Fórmula 1.

L'acord amb Dorna, la firma propietària dels drets de l'Mundial de Moto GP, acaba el 2021. No hi ha assegurades més proves i, en aquest cas, Montmeló té la competència d'altres tres circuits d'Espanya (Alcanyís, Xest i Jerez de la frontera) que tenen tancada una data en el calendari de la competició.

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#7 Sergi Sergio, Barcelona, 28/02/2020 - 18:41

Es que todo donde esten metidos todos estos mangantes corruptos e inutiles totales, peligra, todo absolutamente todo, son un peligro publico.

#6 Very, a, 28/02/2020 - 15:28

Una vez más por la prensa de Madrid nos tenemos que enterar.

#5 M, Sabadell, 28/02/2020 - 12:45

Puesto que el dinero es finito y la estupidez de algunos políticos es infinita, pasan estas cosas, que se gasta el dinero en temas superfluos e inútiles, y luego hace falta para temas importantes.

#4 Very, a, 28/02/2020 - 10:49

En Montmelo se corre el Gran Premio de España. Error del periodista de elconfidencial que aquí han copiado

#3 Un musclu, Bcn, 28/02/2020 - 10:38

Aguilera I el magnific, gran xicot