Publicitat
Economia · 17 de Març de 2011. 19:00h.

La crisi del Japó trastoca els plans de Mas-Colell

La Generalitat té problemes per aconseguir capital als mercats financers

La crisi del Japó trastoca els plans de Mas-Colell

El president, Artur Mas, i el seu conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, en una imatge d'arxiu

Una de les conseqüències que ha provocat l'actual crisi del Japó és que els inversors en general s'han col·locat en una posició defensiva, el que ha fet més difícil l'accés als mercats financers. Aquesta situació està dificultant els plans de la Generalitat de Catalunya per aconseguir capital.

El moment en què s'ha produït la crisi del país asiàtic és especialment inoportú per a la Generalitat, que necessita aquest any més de 11.500 milions d'euros perquè l'administració catalana pugui mantenir la seva activitat. El temor dels inversors a la inestabilitat provocada pel Japó no és el millor escenari per aconseguir finançament als mercats.

De fet, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, només ha aconseguit un crèdit de 500 milions d'euros de Catalunya Caixa, i està negociant el refinançament d'un total de 1.500 milions en préstecs amb la Caixa, Banco Santander i BBVA, una negociació que encara no ha acabat.

Quan la Generalitat preparava una emissió de deute de 300 milions d'euros ampliable a 500 entre inversors institucionals per dos anys, amb un interès del 5,5%, ha arribat la rebaixa de la qualificació del deute d'Espanya i de Catalunya per l'agència de ràting Moody's, i a continuació, el terratrèmol del Japó.

En aquestes condicions, tot indica que els senyals rebudes des dels inversors no han estat favorables, de manera que aquesta emissió sembla que està en espera d'una millora de la situació. La Generalitat podria recórrer a l'emissió de bons per a particulars, però hauria de fer-ho a un interès excessivament elevat.

Queda un altre problema: la recapitalització de les caixes. Inversors institucionals que podrien estar interessats a invertir en deute de la Generalitat esan estudiant les opcions que tenen per invertir a les caixes que, d'aquesta manera, s'han convertit en competidores de la Generalitat per atreure inversions.

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#7 Josep, Sabadell, 19/03/2011 - 00:16

Qui s'arrisca a comprar bonos de la Generalitat ???? YO NO !!!

#6 joan, manresa, 18/03/2011 - 11:04

tinua.)veure i lleguir,noticies i crónicas per tots els esquerdills de l'esquerra,fins i tot a Regió 7,no habém mai lleguit tanta critica i negació contra aquest Govern.Fins i tot el Telenoticies de Tv3,nocturn,el Sr.Pellicer dona noticies de CiU amb un..,intintín.Amb el tripartit era basa d'oli

#5 joan, manresa, 18/03/2011 - 11:00

El Casal,10,45h.--Sempre plo sobre mullat...Sr.President,en tindrá un bull.Entre problemas exteriors,las arcas buidas,i la caverna que no dexa de demanar caps...,u tindrá magre.Li sortiran cabells blancs.Fa díes que estem vivint per tots els mitjants una coada negativa contra CiU,només cal (cont

#4 Kropotkin, Vic, 18/03/2011 - 08:08

Que aporten el capital los numerosos patriotas catalanistas. Que demuestren que son patriotas. Jua, jua, jua,...

#3 vamos spor partes, b, 18/03/2011 - 00:51

¡Bien! ahora tendrá una escusa para bajarse el sueldo.