Publicitat
Economia · 2 de Juliol de 2019. 10:11h.

La Cambra va amagar un informe favorable a la independència

Tanmateix advertia d'una "paràlisi política perllongada"

La Cambra va amagar un informe favorable a la independència

La Cambra de Comerç de Barcelona ha tret del calaix un informe elaborat el 2012 sobre la viabilitat d'un estat català. El document, que ha vist la llum set anys després, veu la independència com una "oportunitat", però també adverteix d'una "paràlisi política perllongada, que generaria inestabilitat". L'estudi també avisa que "és possible visualitzar escenaris en què la correlació de forces es manté més o menys equilibrada i la gestió dels temps per part dels actors tendeix a retardar la resolució del procés".

En les conclusions de l'informe es destaca que una Catalunya independent dins la UE "implica riscos econòmics significatius a curt termini –sobretot els derivats d'un possible augment de la percepció d'inseguretat jurídica durant el període transitori–", però afegeix que "a més llarg termini representa una oportunitat per dur a terme unes polítiques públiques millor finançades i més ajustades als interessos específics de Catalunya".

"Amb un Estat propi que fos prou àgil i eficient Catalunya tindria més possibilitats d'esdevenir una més en el grup de petites economies altament competitives que sistemàticament encapçalen els rànquings mundials de llibertat i prosperitat", afirma. El principal punt d'èmfasi en aquest sentit és l'"eliminació del dèficit fiscal". "Es pot afirmar que una Catalunya amb Estat propi tindria una posició fiscal significativament millor que en l'actualitat".

També afirma que "una Catalunya amb Estat propi dins de la UE tindria raons per afrontar el futur amb confiança", però al mateix subratlla que "hauria d'evitar caure en l'autocomplaença". Per exemple, assegura que "l'economia catalana estaria en millor disposició d'afrontar per sí mateixa el repte de la viabilitat dins de l'euro, en comparació amb una economia espanyola sense l'aportació de Catalunya".

Sobre aquest darrer aspecte, l'informa creu que per a l'Estat espanyol "posar traves a l'economia catalana i continuar dins de l'euro no és una opció" i considera que "assumir la legitimitat de la demanda que se li planteja des de Catalunya pot ser un revulsiu per accelerar els canvis institucionals que Espanya necessita". "Si Espanya assumeix el repte, les interdependències entre els dos territoris poden arribar a ser més fructíferes que en l'actualitat, en tant que desitjades i positives per a les dues parts", conclou.

Finalment, es posa de manifest que "l'Estat propi no representa uns beneficis assegurats als que es poden contraposar uns costos inevitables" i assegura que ofereix "la responsabilitat com a país d'afrontar els riscos i aprofitar les oportunitats en un entorn incert, reconeixent com a propis els èxits i els fracassos col·lectius".

"Ni l'única solució imaginable al dèficit fiscal és la independència, ni els costos de la transició cap a l'Estat propi, per elevats que siguin, superarien els beneficis potencials per a futures generacions. Al final tot depèn d'un judici de valor polític, però és desitjable que sigui un judici ben informat", conclou.

Publicitat
Publicitat

13 Comentaris

Publicitat
#13 Lolo, Barcelona, 02/07/2019 - 17:17

Un documento escondido durante 7 años porque no todo eran rosas....
Muy democratico.

#12 marc3030, hospitalet del lobregado., 02/07/2019 - 16:16

Barcelona, a lo príncipado de Mónaco, sería mucho más viable que Cataluña, y nos libraríamos de las comarcas vacías y ruinosas del interior de Cataluña. Agruparía Barcelona y los 30 municipios de alrededor. La provincia de Tarragona es un desastre. Lleida está vacía y Gerona son pueblos y poco más.

#11 iñigo, castelló, 02/07/2019 - 14:19

Vaya una cuestión. Claro que un estado catalán sería viable. Como lo es Albania, Sudán del Sur o Corea del Norte. La pregunta es: ¿a qué precio?

#10 Érika, Terrassa, 02/07/2019 - 13:52

Informe fake que aparece de la nada cuando la ANC controla la Cambra y que dice lo mismo que los informes de CCN. Esto no huele a azufre, huele a a salfumán

#9 Neferu, Barcelona, 02/07/2019 - 11:51

Hoy he sabido que L'ANC fue botiga per botiga pidiendo el voto para Canadell; a cambio de no sé pero, conociéndolos alguna prestación o amenaza hubo. El mismo empresario que lo ha dicho ha desmentido que ninguna empresa pagara a Valls. Lo ha desmentido rotundamente.